Pritisak EU na tehnološke gigante: Regulacija bez presedana već od naredne godine?

 
 
 ≫ 
  • 1

"Ovo je istorijski dokument koji će jasno promeniti pravila igre”

Velike tehnološke kompanije mogle bi da se suoče sa neviđenim ograničenjima u poslovanju već sledeće godine, rekli su evropski zvaničnici u utorak, dok poslanici EU “zatezuju” novi zakon koji će značajno uticati na kompanije kao što su Google, Meta, Apple i Amazon.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i zemalja članica EU treba da održe razgovore u četvrtak gde se očekuje da će se obe strane složiti oko novog zakona, prenose mediji.

“Zaista očekujemo da možemo postići dogovor u četvrtak, da možemo da podržimo Zakon o digitalnim tržištima”, rekla je francuska poslanica u Evropskom parlamentu Stefani Jon Kurten, ključna zagovornica zakona.

"Ovo je istorijski dokument koji će jasno promeniti pravila igre”, dodala je ona.

Jednom usvojen, regulatorima u Briselu bi dao neuporedivu moć da pažljivo i ažurno sagledavaju poslovne odluke tehnoloških giganata, posebno kada su u pitanju akvizicije obećavajućih startap kompanija.

Pravila bi takođe napravila listu onoga što se sme i ne sme, uključujući prisiljavanje Apple-a da otvori svoju prodavnicu aplikacija za konkurentne sisteme plaćanja – zahtev kojem se proizvođač iPhone-a godinama mukotrpno odupirao na sudovima.

Zakon o digitalnim tržištima (DMA) takođe bi mogao da natera Google i Facebook u vlasništvu kompanije Meta da otkriju dragocene informacije sa svojih svetski dominirajućih oglasnih platformi, što bi ih potencijalno učinilo ranjivim na nove rivale.

Zakonodavci iz Evropskog parlamenta takođe žele da nametnu interoperabilnost između sistema za razmenu poruka kao što su WhatsApp, Signal ili Apple-ov iMessage.

Kršenje pravila moglo bi dovesti do novčanih kazni i do 10 odsto godišnje globalne prodaje, a neki poslanici Evropskog parlamenta pozivaju na još strože kazne za ponovljene prekršaje.

Velike tehnološke kompanije snažno su lobirale protiv novih pravila.

Vašington je takođe kritikovao EU zakonodavce rekavši da nepravedno ciljaju američke kompanije, iako bi u najnovijim nacrtima zakona mogli da budu uključeni i neamerički giganti kao što su Booking.com ili TikTok.

Kada pregovarači postignu dogovor, o zakonu će se glasati na punoj sednici Evropskog parlamenta, a glasaće i ministri iz 27 država članica EU.

Pravila bi tada mogla da stupe na snagu 1. januara 2023. godine, iako tehnološke kompanije traže više vremena za primenu zakona.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejan

    24. mart 2022 | 11:56

    nije uopste cudno da se amerika buni za tako nesto .... problem je sto ljudi to smatraju dobrobitom zlatnim standardom mnogi lakom zaradom .... svi do jednog uzivaju u socijalizaciji i povezanosti ..... a ne shvataju da taj jedan uzor je uspeo na racun stotine ....i ne samo tehnoloske trebalo bi ukinuti sve gigante .... slobodna utakmica koja je bila napredak u odnosu na nerad dok je sve bilo drzavno pretvorila se u unistenje mnogih .... usled neobuzdane ambicije neki su dobili premnogo a neki propali skroz .... i to je prosta matematika ne mogu svi uspeti cak zapravo ako pojedes oba kolaca onaj do tebe nema ni jedan ... a zamisli kad pojedes 10 kolaca ... mnogo gladnih bude .... a to niko mnije hteo niti zeli .... pa koliko vam onda znaci vase druzenje i socijalizacija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA