Lumen Technologies, ​​deo kičme interneta, povlači se iz Rusije zbog “povećanog bezbednosnog rizika”

 
 
  • 1

Taj potez će sigurno povećati izolaciju Rusije od spoljnih informacija

Lumen, vodeći američki internet provajder u Rusiji, objavio je u utorak da prekida poslovne odnose u zemlji, što će verovatno povećati izolaciju Rusije kako se njeni građani sve više zavlače iza onoga što neki analitičari nazivaju novom digitalnom gvozednom zavesom.

Lumen je postao drugi vodeći američki operater koji je napravio takav potez, nakon saopštenja kompanije Cogent Communications u petak, piše Wall Street Journal.

Ovi potezi će verovatno otežati Rusima pristup međunarodnim uslugama, kao što su sajtovi sa vestima i društveni mediji sa sedištem na Zapadu, kažu stručnjaci za telekomunikacije.

Lumen i Cogent su deo mreže koja omogućava protok podataka kroz infrastrukturu interneta.

Pristup internim mrežama unutar Rusije neće biti pogođen ovim.

Američke tehnološke i telekomunikacione kompanije ukidaju usluge u Rusiji otkako je prošlog meseca izvršila invaziju na Ukrajinu. U istom periodu, ruska vlada je ugušila ili blokirala popularne američke servise kao što su Twitter i Facebook, istovremeno uvodeći nove krivične kazne za vesti koje ne prate strogu politiku cenzure Kremlja.

Mnoge vodeće zapadne novinske organizacije prestale su sa radom tamo, dodatno oslabivši protok informacija iz zemlje.

“Odlučili smo da isključimo mrežu zbog povećanog bezbednosnog rizika u Rusiji. Još uvek nismo iskusili prekide u mreži, ali s obzirom na sve neizvesnije okruženje i povećan rizik od državnih akcija, preduzeli smo ovaj potez kako bismo osigurali bezbednost mreže naših korisnika i klijenata, kao i kontinuirani integritet globalnog interneta”, navodi Lumen u saopštenju.

Kompanija je pokušala da umanji svoj značaj za rusko tržište, rekavši: “Poslovne usluge koje pružamo su izuzetno male i veoma ograničene kao i naše fizičko prisustvo. Međutim, preduzimamo korake da odmah zaustavimo poslovanje u regionu.”

Ali analitičari za telekomunikacije kažu da je to jedan od najvećih međunarodnih izvora podataka u Rusiji. Klijenti Lumena su neki od najvećih ruskih internet provajdera, uključujući i državne telekomunikacione kompanije Rostelecom i TransTelekom.

Sa odlaskom Cogenta i Lumena, preostali glavni izvori međunarodnih podataka su zapadne kompanije sa sedištem u Švedskoj, Italiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, prema analizi kompanije za praćenje interneta Kentik.

U međuvremenu, Twitter pokreće verziju svog sajta kao Tor onion servis, na taj način optimizujući platformu za mrežu koja štiti privatnost i izbegava cenzuru.

Tor je slobodan softver za omogućavanje anonimne komunikacije. Ime je akronim dobijen iz originalnog imena projekta (engl. The Onion Router).

Tor rutira Internet saobraćaj kroz slobodnu, svetsku, volontersku mrežu sastavljenu od više hiljada releja kako bi prikrili korisnikovu lokaciju i upotrebu od strane bilo koga ko nadgleda mrežu, ili vrši kontrolu saobraćaja.

Ovo će omogućiti Rusima da koriste ovu društvenu mrežu uprkos naporima njihove zemlje da cenzuriše društvene aplikacije poput Facebook-a (koji već ima Tor) i komunikacione alate kao što je Zello.

Najnovije informacije o Ukrajini pratite u našem specijalnom blogu iz časa u čas.

(Telegraf.rs)

Video: Comtrade System Integracije prvi u regionu koristi naprednu OpenXDR platformu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mik

    9. mart 2022 | 18:47

    Konfiskujte im imovinu na teritoriji Rusije, po analogiji sa onim sto je Zapad uradio Rusima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA