Korisnici u Evropi bi trebalo da imaju mogućnost da tuže američke tehnološke gigante, kažu građanske grupe

 
 
 ≫ 
  • 0

Dok su zakonodavci EU otvoreni za tu ideju, zemlje EU su do sada ignorisale zahtev.

Korisnicima u Evropi trebalo bi dozvoliti da izvedu američke tehnološke gigante pred sud zbog kršenja značajnih pravila EU, rekli su u utorak Privacy International, panevropska potrošačka grupa BEUC i brojni akademici.

Poziv koalicije od 31 grupe i akademika dolazi u trenutku kada su zakonodavci i zemlje EU razjasnili završne tačke Zakona o digitalnim tržištima (DMA) koji je predložila šefica EU za antimonopolska pitanja Margret Vestager pre nešto više od godinu dana, javlja Reuters.

Nacrt Zakona o digitalnim tržištima postavlja listu stvari koje smeju i ne smeju raditi tehnološki giganti, zapravo ciljajući najviše Apple, Alphabet, Facebook (Meta), Amazon i Microsoft.

Između ostalog, omogućava samo poslovnim korisnicima da tuže kompanije koje krše pravila.

“DMA mora omogućiti korisnicima, kako pojedinačno, tako i kolektivno, da pred nacionalnim sudovima pokrenu postupke protiv tehnoloških giganata“, navodi grupa u otvorenom pismu institucijama EU.

Dok su zakonodavci EU otvoreni za tu ideju, zemlje EU su do sada ignorisale zahtev.

Koalicija je takođe pozvala zakonodavce i zemlje EU da dozvole potrošačkim telima i predstavnicima civilnog društva da učestvuju u procesima utvrđenim nacrtom kako bi se njihove potrebe odrazile u odlukama Komisije o tehnološkim gigantima.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA