Suđenje otkrilo detalje o nezakonitom praćenju Android korisnika: Google "igrao prljavo"

 
  • 0

Optužnica tereti internet giganta da su podešavanja privatnosti namerno bila postavljana duboko u menije Androida kako bi se na taj način "zbunili" korisnici i neprimetno uzimali podaci o njegovoj lokaciji

Kompanija Google dospela je ovih dana u centar pažnje američke javnosti, nakon što su obelodanjeni detalji sudskog procesa koji se protiv nje vode u Arizoni, državi koja je tužila Google pod sumnjom za nezakonito praćenje Android korisnika.

A sudski proces je otkrio neke dokumente koji ukazuju na to da je Google zaista "igrao prljavo". Naime, taj internet gigant je namerno duboko u menije Android-a "zakopavao" lokaciona podešavanja, pa čak terao i druge proizvođače komponenti (OEM) na to.

Optužnica tereti Google da su podešavanja privatnosti, pogotovo ona koje se odnose na podešavanje lokacije korisnika i usluge koje koriste ta podešavanja, namerno bila postavljana duboko u menije Android sistema kako bi se na taj način "zbunili" korisnici i neprimetno uzimali podaci o njegovoj lokaciji.

Sve funkcije privatnosti koje bi smatrao "problematičnim", Google je postavljao sve dublje u sistem menija. U optužnici se navodi da je Google aktivno terao druge Android OEM proizvođače, među kojima je i LG, da podešavanja privatnosti na svojim Android uređajim, na isti način dublje skrivaju.

Iz kompanije, u svoju odbranu, na sudu tvrde da je gotovo nemoguće u potpunosti onemogućiti Google da određuje kućnu i lokaciju posla korisnika. Takođe, kažu i da nemoguće uskratiti pristup lokaciji kada je reč o aplikacijama treće strane, ali da sam Google u to nije uključen.

Optužbe za koje vlasti Arizone terete Google prilično su ozbiljne, ali to nije prvi put da se taj internet gigant suočava sa sličnim stvarima. Iz aktuelnih najava novog Androida 12 može se zaključiti da Google poboljšava podešavanja privatnosti svog operativnog sistema, ali to neće imati uticaja na spor u čijem ishodu bi kompanija mogla da bude kažnjena visokim novčanim kaznama.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA