Google testira sistem koji će zameniti "kolačiće", stručnjaci zabrinuti da stiže nešto još gore

 
 
 ≫ 
  • 0

Posle više najava, Google je i zvanično počeo sa testiranjem novog sistema prikupljanja podataka, koji bi mogao da postane potpuna suprtonost onome što se očekivalo...

Google je počeo sa uvođenjem novog sistema za praćenje aktivnosti korisnika na internetu kojim se izbegava upotreba "kolačića treće strane", nazvanog Federated Learning of Cohorts - skraćeno FLoC.

Novi sistem, prema tvrdnjama iz Googlea, predstavlja odgovor na agresivno sakupljanje podataka u korist marketinških kompanija pomoću kolačića i prodaju personalizovanog oglasnog prostora. Takva poslovna politika je, inače, tehnološkog giganta u više navrata dovela do sudova u više zemalja sveta.

Međutim, iako iz te kompanije navode da će eliminsanje "kolačića" i uvođenje novog FLoC sistema korisnicima doneti veću bezbednost podataka, internet stručnjaci su zabrinuti da tehnološki gigant iza ideje o jačanju privatnosti korisnika krije i namere od svom daljem monopolu na tržištu, piše Engadget.

Google korisnicima poručuje da će njihovi internet pregledači, iz pomoć FLoC sistema, određivati koja "kohorta" najviše odgovara njihovim ličnim preferencijama i tako ih grupisati sa hiljadama drugih korisnika koji imaju slične internet navike.

- Na stranici se nalazi skripta koja prepoznaje broj "kohorte", a to je drugačije od "kolačića treće strane" koji kompanijama omogućavaju praćenje korisnika na više stranica - kaže Maršal Vejl, produkt menadžer za privatnost u Googleu.

Ovaj budući način prodaje reklamnog prostora, iako najavljen kao sistem koji će korisnicima doneti veću bezbednost podataka, doneo je novu zabrinutost zbog potencijalnog novog monopola Googlea, s obzirom na to da ostatak internet oglašivača i dalje koristi stari načina prikupljanja podataka korisnika putem kolačića.

Testiranje novog sistema zasada obuhvata samo ograničen broj korisnika iz Australije, Brazila, Kanade, Indije, Indonezije, Japana, Meksika, Novog Zelanda, Filipina i SAD-a. Korisnici koji su prethodno blokirali "kolačiće treće strane" neće imati pristup inicijalnoj fazi testa.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA