Maskovi sateliti premrežili orbitu, počinje era superbrzog satelitskog inteneta

 
 ≫ 
  • 5

Pošto je broj satelita prešao 1.000, SpaceX je odlučio da podnese molbu za dobijanje sertifikata kako bi postao "pravi" internet provajder

Plan da planetu "obloži" sa 12.000 satelita za brzi internet, SpaceX je počeo da sprovodi u proleće 2019. godine, kada je prvih 60 satelita raketom Falcon 9 krenulo put niže Zemljine orbite.

Do sada je taj broj prešao 1.000, pa se kompanija odvažila da američkoj Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC) podnese molbu za dobijanje sertifikata, čime bi postala "punokrvni" telekomunikacioni provajder. Zvanična odluka se očekuje 7. jula.

Okosnicu tog dokumenta čine rezultati koje je Starlink internet pokazao "na terenu". Naime, u oktobru prošle godine, započeta je beta faza testiranja pod nazivom "Better Than Nothing Beta" (u slobodnom prevodu "Bolje išta nego ništa", kako Mask voli tu nomenklaturu lažne skromnosti). Njena dostupnost bila je ograničena na pojedine delove SAD-a, Kanade i UK.

Na osnovu uzorka od 10.000 korisnika, koliko ih se trenutno služi Starlinkom, mreža čini upravo ono što se reklamiralo. Brzine protoka kreću se od 50 do 150 megabita po sekundi, sa latencijom od 20 do 40 milisekundi.

Očekuje se da ove brojke sa porastom broja satelita, budu još povoljnije. Teško da je iko poverovao da je pod "internet dostupan bilo gde na svetu" Mask ciljao na "pristupačan", ali ako kojim slučajem ima takvih, mesečna pretplata iznosi 99 dolara i to nakon što se izdvoji inicijalnih 499 dolara za neophodnu opremu.

(Telegraf.rs/Svet kompjutera)

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    8. februar 2021 | 10:46

    99 dolara mesečna pretplata, lol pa to je pola nečije plate u Srbiji

  • Cinjenica

    8. februar 2021 | 14:10

    Nije neka teorija zavjere,al ovaj covjek je za par godina stekao preveliku moc u svijetu.Kakvi su njegovi planovi i namjere veliko je pitanje.Al moje misljenje je da nije dobro.Nadam se da grijesim.

  • Žuvadin

    8. februar 2021 | 22:32

    Na šta su ih zakačili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA