ONLAJN ZAŠTITA: Gugl dnevno ukine 9.500 sajtova

Gugl je pre pet godina uveo mehanizam za zaštitu od zlonamernih veb-sajtova i eventualnih napada. Mehanizam štiti oko 600 miliona internet korisnika, a osim toga, procenjuje se da se svakog dana uputi između 12 i 14 miliona upozorenja preko pretraživača

  • 0

Američki veb-pretraživač Gugl svakog dana ukine 9.500 zlonamernih veb-sajtova, pokazala je analiza podataka prikupljenih u poslednjih pet godina.

Kako je objavljeno na veb-sajtu clubic.com, Gugl je 2007. godine objasnio da je uveo mehanizam za zaštitu od zlonamernih veb-sajtova i eventualnih napada "fišingom" (simuliranje određene veb-lokacije). On je primenjen na njegovom pretraživaču i navigatoru Hrom (Chrome).

Mehanizam, kako se procenjuje, štiti 600 miliona internet korisnika, a Gugl je naveo da svakog dana otkriva 9.500 zlonamernih sajtova.

Radi se o običnim veb-sajtovima koji su "hakovani" (piratizovani) ili posebnim sajtovima za ubacivanje zlonamernih programa ili napada "fišingom", objasnio je Gugl.

Kako bi prošli neprimećeni od strane sistema koje je uveo Gugl, oni ostaju najčešće manje od sat vremena onlajn. 

Osim toga, procenjuje se da se svakoga dana uputi između 12 i 14 miliona upozorenja preko pretraživača, čemu se pridodaje i 300.000 uzbuna, kojima se upozorava na preuzimanja sumnjivih fajlova.

Gugl dodaje i da, osim upozoravanja snabdevača pristupa Internetu, mehanizam može da upozori i administratora veb-sajta, osobu odgovornu za održavanje jednog ili više veb-sajtova kada je neka mejl adresa pomenuta na sajtu.

(I. D. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA