CENZURA NA DELU: Gugl briše 250 hiljada stranica - nedeljno!

Prijave zbog nezakonitog sadržaja Guglu sve više stižu od samih vlasnika nekog autorskog dela, a broj prijava se povećao otkad je predložen sporni zakon SOPA - zbog kog Gugl sada objavljuje ovaj izveštaj: naime, žele da pokažu da sistem funkcioniše i bez represije

  • 0

Gugl je u svom Izveštaju o transparentnosti prvi put objavio broj zahteva kojima korisnici traže uklanjanje pojedinih linkova u njegovom pretraživaču, a na kojima se nalazi sadržaj koji je njihovo autorsko delo i na njega polažu autorska prava.

U izveštaju se tako može pročitati da Gugl nedeljno uklanja 250 hiljada linkova na kojima se nalazi sporan sadržaj, a samo prošle nedelje dobio je preko 350 hiljada zahteva za uklanjanje raznih URL adresa.

Iz Gugla navode da broj takvih zahteva sve više raste, a naročito otkada je predložena SOPA (Stop online piracy act). Naime, do pre godinu dana takve su zahteve slale uglavnom državne institucije i razne agencije za zaštitu autorskih prava, a od prošle godine Guglu se sve više javljaju i sami autori.

Gugl tako svake nedelje dobija onoliko zahteva koliko je primio, primera radi, u celoj 2009. godini, a prošli je mesec stiglo više od 1,2 miliona prijava.

Nakon što neko Guglu prijavi neki sajt na kojem se navodno nezakonito nalazi određeni sadržaj, iz Gugla prvo proveravaju radi li se uistinu o sadržaju koji podleže zakonima o autorskim pravima.

Tek nakon provere skrivaju prijavljene linkove. Posve očekivano, domeni koji se najčešće prijavljuju i koji su najčešće prijavljeni  su oni koje sadrže torente. Tako je stranicu Filestube.com prijavilo više od 44 hiljade vlasnika autorskih prava, za stranicu Torrentz.eu stiglo je skoro 24 hiljade prijava, a za Extratorrent.com oko 20.

Iz Gugla nisu objasnili zašto su baš sad odlučili objaviti statistiku prijavljenih linkova i šta čine kada prime prijavu, ali namera je vrlo jasna. Gugl, naime, time želi da pokaže da sistem uklanjanja piratskog sadržaja s Interneta funkcioniše i bez spornih zakona kakav je SOPA.

Naime, Guglu je potrebno samo jedanaest sati da proveri i ukloni sadržaj kojim se krše zakoni o autorskim pravima, a do sada je uklonjeno 97 odsto prijavljenih linkova.

(Izvor: Tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA