YAHOO PROPADA? 1.700 ljudi dobiće otkaz, verovatno i direktorka

 
  • 1

Rezanje troškova je osmišljeno kako bi se uštedelo oko 400 miliona dolara godišnje da bi se nadoknadio oštar pad neto prihoda koji se predviđa ove godine

Američka tehnološka kompanija Yahoo otpušta oko 1.700 zaposlenih i rasprodaje "višak svog poslovnog prtljaga", a uzdrmanost firme će verovatno dovesti u pitanje i fotelju predsednice Uprave Marise Mejer, piše danas agencija AP.

STIGAO YAHOO MESSENGER: On je nova konkurencija WhatsAppu i Viberu (FOTO)

Dugo predviđana "čistka", ozvaničena juče, podrazumeva odbacivanje oko 15 odsto Yahoo-ove radne snage, zajedno sa asortimanom usluga za koje je Mejerova odlučila da nisu vredni vremena i novca da bi internet kompanija ulagala u njih, navodi američka agencija.

Rezanje troškova je osmišljeno kako bi se uštedelo oko 400 miliona dolara godišnje da bi se nadoknadio oštar pad neto prihoda koji se predviđa ove godine. Mejerova se takođe nada da će prodati neke Jahuove patente, nekretnine i drugu imovinu za iznos od 1,0 do 3,0 milijarde dolara.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Proizvodi koji "idu na doboš" uključuju Yahoo igrice, Yahoo TV i neke od digitalnih magazina koje je Mejerova pokrenula kao generalna direktorka kompanije. Ona će takođe zatvoriti kancelarije u Dubaiju, Meksiko Sitiju, Buenos Ajresu, Madridu i Milanu, dodaje se u tekstu.

Mejerova je, u jučerašnjem obraćanju frustriranim akcionarima, navela da će menadžment Yahoo razmotriti i "strateške alternative", koje bi mogle da rezultiraju prodajom celokupnog internet poslovanja kompanije.

Analitičari pretpostavljaju da bi Verajzon, AT&T i Komkast (Comcast) mogli da budu zainteresovani za kupovinu Yahoo-ovog glasovnog posla, uprkos tome što on godinama propada. Akcionari su postavili pitanje da li je razmislila kako da oživi rast internet kompanije nakon tri i po godine uzaludnog truda.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Akcija Yahoo-a je pala za 34 centa na 28,72 dolara u produženom trgovanju nakon što su u javnost izašli detalji najnovijeg pokušaja Mejerove da napravi zaokret. Deonice kompanije su do kraja 2014. godine izgubile više od 40 odsto vrednosti, kako je poverenje investitora u Mejerovu bledelo.

Neki od najotvorenijih akcionara Yahoo-a, kao što je kompanija za upravljanje imovinom SpringOul, već su zaključili da Mejerova takođe treba da bude otpuštena, piše AP.

Čak i pošto do kraja marta ove godine budu završena masovna otpuštanja, Yahoo će i dalje imati oko 9.000 radnika - tri puta više od oko 3.000 ljudi, koliko je SpringOul na osnovu stalnog pada prihoda izračunao da bi kompanija trebalo da zapošljava.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Yahoo-ov izveštaj o poslovanju u četvrtom tromesečju pruža nove dokaze o propadanju firme. Naime, nakon odbijanja provizije za oglase, prihodi su potonuli 15 odsto na 1,0 milijardu dolara u odnosu na prethodnu godinu, što je najveći pad od kada je Mejerova postala direktor u julu 2012, dodaje američka agencija.

Da stvari budu još crnje, Yahoo prognozira pad neto prihoda u ovoj godini od 12 do 17 procenata.

Kompanija iz Sanivela, u Kaliforniji, zabeležila je u četvrtom kvartalu gubitak od 4,4 milijarde dolara, što odražava eroziju vrednosti njenih servisa. Taj iznos obuhvata 1,2 milijarde dolara straćenog novca za akvizicije napravljene pod rukovodstvom Mejerove, kao i 230 miliona dolara smanjenja vrednosti blog servisa Tumblr, koji je Jahuu kupio 2013. godine za 1,1 milijardu dolara, navodi agencija AP.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOJAN

    3. februar 2016 | 12:30

    Zaigrala mecka i na njihova vrata, u celom svetu zabadaju nos.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA