Apple nudi milion dolara svakome ko uspe ovo da uradi

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Apple je pokrenuo izazov vredan čak milion dolara za one koji mogu da hakuju njihov novi AI sistem, poznat kao Apple Intelligence. Kompanija je objavila da su svi bezbednosni istraživači, kao i osobe sa tehničkom radoznalošću, pozvani da testiraju sigurnost njihovog sistema, poznatog kao Private Cloud Compute (PCC), koji služi za obradu AI zahteva korisnika kada su zadaci previše složeni za uređaj.

Apple Intelligence je predstavljen kao deo nove serije pametnih telefona, uključujući iPhone 16, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, a koristi generativne AI modele za kreiranje teksta, slika i drugih sadržaja. Apple je posebno istakao da sistem koristi end-to-end enkripciju i da odmah briše korisničke zahteve nakon izvršenja.

Nagrada od milion dolara namenjena je onima koji uspeju da pokrenu kod na sistemu bez otkrivanja i dobiju pristup osetljivim delovima AI platforme. Osim glavne nagrade, kompanija nudi i druge, manje nagrade, u zavisnosti od ozbiljnosti otkrivene ranjivosti.

Na primer, oni koji uspeju da pokrenu neovlašćeni kod mogu dobiti do 100.000 dolara, dok oni koji kompromituju korisničke podatke izvan sigurnosne granice mogu osvojiti do 250.000 dolara.

Apple Intelligence Foto: Mojahid Mottakin / Shutterstock.com

Izazov se odnosi na sve, uključujući i one koji nemaju prethodno iskustvo s Apple-om. Da bi učestvovali, istraživači moraju imati Mac sa M-serijom čipova i najmanje 16 GB RAM-a, kao i pristup macOS Sequoia 15.1 developer preview-u, koji omogućava analizu PCC okruženja.

Apple je ovim potezom proširio svoj postojeći sigurnosni program nagrada kako bi dodatno osigurao svoj AI sistem. Naime, do sada su uvid u Private Cloud Compute imali samo nezavisni revizori, dok je sada otvoren za širu zajednicu istraživača. Apple je naveo da ovaj korak ima za cilj izgradnju poverenja u sistem i dodatno unapređenje sigurnosti i privatnosti kroz saradnju sa istraživačima.

Apple Intelligence će zvanično biti dostupan sledeće nedelje, ali samo za korisnike u SAD, dok će globalni korisnici morati da čekaju do decembra za lokalizovane verzije. Sistemi poput generativnih emodžija (Genmoji), alatki za pisanje, redizajniranog Sirija, integracije sa ChatGPT-om i drugih AI funkcija, dolaze postepeno sa budućim ažuriranjima, uključujući iOS 18.2.

(Telegraf.rs)

Video: Evo zašto je Aleksandar Filipović bio "ljubomoran" na košarkaše Partizana prethodnih godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA