Kako bi veštačka inteligencija direktno na telefonima mogla da uzdrma industriju aplikacija

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Dolazak AI tehnologije direktno na uređaje mogao bi drastično promeniti način na koji koristimo aplikacije na pametnim telefonima. Dugogodišnja dominacija kompanija Apple i Google kroz operativne sisteme i prodavnice aplikacija mogla bi da bude ugrožena razvojem napredne AI tehnologije na samim uređajima.

Kompanija Qualcomm je nedavno najavila novu generaciju Oryon čipa, koja donosi performanse PC procesora direktno na pametne telefone. Ova inovacija omogućava korisnicima da koriste složene AI modele bez potrebe za povezivanjem sa data centrima. Uz napredne dodatne procesore, Qualcomm-ov čip daje dovoljno snage za rad AI modela koji su do sada zahtevali rad u oblaku. Slične napretke prate i kompanije kao što su Meta, OpenAI i Mistral, koje su pokazale kako manji modeli mogu nadmašiti stare AI modele velikih dimenzija.

Direktor Qualcomm-a, Kristijano Amon, veruje da AI na uređajima može drastično promeniti tehnološku scenu. On predviđa da će korisnici moći da biraju AI asistente po svojoj želji, nezavisno od operativnih sistema ili prodavnica aplikacija.

Tokom Snapdragon Samita, kompanija Honor je demonstrirala kako AI agenti mogu izvršiti složene zadatke koji sada zahtevaju korišćenje više aplikacija. Jedan primer uključivao je korišćenje AI agenta za otkazivanje online pretplata, gde je sistem samostalno pregledao AliPay i WeChat naloge i pronašao servise za otkazivanje. Qualcomm je takođe prikazao načine kako AI može unaprediti fotografije kućnih ljubimaca ili automatski proveriti stanje na bankovnom računu pre kupovine.

Iako Qualcomm i OpenAI trenutno nemaju formalnu saradnju, prisustvo Sema Altmana, direktora OpenAI, na događaju ukazuje na važnost ove teme. Altman je naglasio da će se AI na uređajima razvijati i postajati sve snažniji, ali da će cloud uvek biti jedan korak ispred. On veruje da ćemo u budućnosti imati veoma moćne AI modele koji će raditi na samim uređajima, pružajući veću nezavisnost korisnicima.

Apple i Google, međutim, ne nameravaju da lako prepuste kontrolu nad mobilnim ekosistemima koje su stvorili. Obe kompanije rade na unapređenju svojih AI asistenata, poput Siri i Gemini-ja, koji bi mogli dodatno učvrstiti njihovu poziciju na tržištu. Apple, na primer, planira da omogući razvijačima da bolje integrišu "namere aplikacija", kako bi Siri mogla lakše pristupiti funkcijama unutar aplikacija.

Kristijano Amon smatra da će tranzicija ka AI na uređajima trajati narednih pet godina, ali da je pitanje da li će se to desiti za godinu, dve ili više. Iako aplikacije neće potpuno nestati, očekuje se da će AI asistenti preuzeti centralnu ulogu u svakodnevnom korišćenju pametnih telefona.

(Telegraf.rs)

Video: Nastavak suđenja vlasniku škole glume Miroslavu Aleksiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA