Evropska unija razvija inovativan način borbe protiv deepfake sadržaja

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Evropske agencije za sprovođenje zakona koriste napredne tehnologije za otkrivanje deepfake sadržaja, posebno kada je reč o identitetu i prevarama. U tom kontekstu, kompanija Herta Security iz Barselone razvija softver koji koristi mikroekspresije za identifikaciju deepfake videa.

Ovaj pristup zasniva se na naučnim saznanjima o mikroekspresijama, koje predstavljaju sitne pokrete lica izazvane emocionalnim reakcijama i obično traju manje od pola sekunde.

Novi softver se razlikuje od postojećih rešenja po tome što je nezavisan od same deepfake tehnologije, što znači da bi mogao biti otporan na njen dalji razvoj. Manuel Pastor, tehnički direktor Herte, navodi da deepfake sadržaji često ne uspevaju da pravilno imitiraju ljudsko ponašanje, poput treptanja i osmeha, što Herta koristi kao osnovu za identifikaciju lažnih videa.

EITHOS i borba protiv krađe identiteta

Herta je deo konzorcijuma od 12 članova, poznatog kao Evropski sistem za praćenje krađe identiteta (EITHOS), čiji je cilj razvoj softverskih alata za borbu protiv sajberkriminala. Ova inicijativa se sprovodi uz podršku EU kroz program Horizon 2020 i uključuje univerzitete, agencije za sprovođenje zakona i kompanije koje razvijaju alate za detekciju lažnih lica i glasova.

Krađa identiteta predstavlja ozbiljan problem u Evropi, a prema istraživanju Deloitte-a, očekuje se porast finansijskih prevara koristeći deepfake sadržaj u narednih 12 meseci. U tom kontekstu, EITHOS razvija četiri alata koji će olakšati policijske istrage. Pored detekcije deepfake videa, tu su i alati za analizu deepfake audio snimaka, društvenih mreža i foruma na kojima se razgovara o deepfake tehnologiji.

AI prevara Foto: Shutterstock

Herta koristi setove mikroekspresija za poređenje sumnjivih videa sa snimcima stvarnih osoba, analizirajući nenamerno izražene emocije koje nisu pod kontrolom svesti. Ovaj pristup zasniva se na prethodnom iskustvu kompanije u kreiranju algoritama za Nacionalnu policiju Španije, sa fokusom na otkrivanje abnormalnog ponašanja tokom ispitivanja.

Trenutno se beta verzija softvera testira u Švedskoj, Grčkoj i Španiji, a očekuje se da će uskoro biti dostupna i drugim policijskim snagama u Evropi.

Cilj projekta je razvoj komercijalnog proizvoda za policijske agencije u Evropi, ali i šire, navodi Pastor. Prema trogodišnjem planu EITHOS-a, alati bi trebali biti spremni do 2025. godine. Projekat, koji je pokrenut 2022. godine, koordinira Centar za istraživanje i tehnologiju Helasa (CERTH) iz Soluna, Grčka.

Pored tehnoloških alata za agencije za sprovođenje zakona, konzorcijum radi i na podizanju svesti o krađi identiteta i bezbednosti ličnih podataka. U ovoj oblasti učestvuju i univerziteti kao što su Univerzitet u Bolonji i Tehnički univerzitet u Madridu, koji istražuju socijalne, psihološke i pravne aspekte krađe identiteta.

(Telegraf.rs)

Video: Porodice žrtava stigle na suđenje Blažiću: Otac devojčice ubijene u Ribnikaru došao da pruži podršku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA