Tražio je slike očiju, a sada kreće u borbu protiv botova: Sem Altman, čovek iza ChatGPT-a, ima novu misiju

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Projekat Worldcoin, koji je osnovao Sem Altman čovek iza ChatGPT-a, doživeo je značajnu promenu imena i pravca. Sada preimenovan u World i World Network, ovaj projekat se širi kako bi obuhvatio mnogo širu misiju – razlikovanje ljudi od botova u svetu koji sve više kontroliše veštačka inteligencija. Altman i njegov tim smatraju da su ove tehnologije ključne za budućnost, posebno u vreme kada lažni identiteti i deepfake postaju sve veći problem.

Na nedavnom događaju u San Francisku, Altman i njegov suosnivač Aleks Blania predstavili su nekoliko važnih noviteta. Pored promene imena, predstavili su novu verziju Orb tehnologije za skeniranje šarenice oka, koja sada ima znatno veće performanse zahvaljujući Nvidia Jetson čipu.

Ovaj uređaj ima pet puta bolju AI efikasnost i koristi manje delova, što će omogućiti da se tehnologija proširi na samouslužne kioske, čineći je dostupnijom širom sveta.

Novi pravci i tehnologije koje će definisati budućnost digitalne identifikacije

Međutim, World ide dalje od samo skeniranja oka. Kompanija sada nudi i opciju za korisnike koji ne žele da se podvrgnu ovoj metodi. Jedan od novih načina uključuje skeniranje NFC omogućenih pasoša, što omogućava korisnicima da potvrde svoj identitet, starost i nacionalnost bez otkrivanja drugih ličnih podataka. Ova opcija širi dostupnost projekta i olakšava verifikaciju identiteta na globalnom nivou.

Worldcoin, Vorldkoin Foto: Shutterstock/Maurice NORBERT

World takođe radi na integraciji svog sistema za verifikaciju identiteta u druge popularne aplikacije kao što su FaceTime, WhatsApp i Zoom, kako bi pomogao u borbi protiv deepfake tehnologije i lažnih identiteta. Ova integracija može postati ključna u budućem sprečavanju digitalnih prevara. Osim toga, kompanija je unapredila svoju mobilnu aplikaciju, koja sada podržava "mini aplikacije" razvijene od strane trećih strana, proširujući funkcionalnosti unutar platforme.

Ova preobrazba projekta World naglašava koliko su kriptovalute i digitalna identifikacija postali ključni faktori u modernom tehnološkom svetu. Sam Altman i njegov tim jasno pokazuju da su posvećeni širenju granica ovih tehnologija i prilagođavanju potrebama koje budućnost nosi.

(Telegraf.rs)

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA