Revolucija! Ilon Mask predstavio robo-taksi: Cena je šokirala sve

 
N. M.
N. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask je sinoć na dugoočekivanom događaju predstavio obećani robotaksi, bez volana ili pedala, otvarajući put za ono što kaže da će pokrenuti dugoročni rast za proizvođače električnih vozila.

Mask, koji je na pozornicu stigao u jednom od tih vozila, po imenu Cybercab, rekao je da će proizvodnja početi 2026. godine i da će vozila biti dostupna kupcima za manje od 30.000 dolara: "Njihov rad će koštati 20 centi po milji".

"Ogromnu većinu vremena automobili jednostavno ne rade ništa. Ali ako su autonomni, mogli bi da se koriste pet puta više, možda i 10 puta više", rekao je na bini.

Entuzijazam oko događaja bio je najzastupljeniji po društvenim mrežama, sa snimcima pozivnica i spekulacijama o tome šta bi moglo da bude otkriveno, ali investitori i analitičari su naznačili i izazove sa tehnologijom i obuzdali očekivanja.

Mask planira da upravlja flotom samovozećih Tesla taksija pod nazivom Cybercabs koje putnici mogu da zovu preko aplikacije. Pojedinačni vlasnici Tesle takođe će moći da zarade novac na aplikaciji tako što će svoja vozila "iznajmljivati" kao robotaksi.

Događaj u četvrtak u studiju Varner Bros u blizini Los Anđelesa, u Kaliforniji, nosi naziv "Mi, robot" (We, Robot) kao svojevrsni naklon naučno-fantastičnoj priči "Ja, robot" (I, Robot) američkog pisca Isaka Asimova, ali takođe odražava insistiranje Maska da Teslu "treba smatrati kompanijom za AI robotiku", a ne proizvođačem automobila.

Propuštena obećanja

Mask je 2019. rekao da je "veoma uveren" da će kompanija imati operativne robotaksije do sledeće godine. Nakon propuštenih obećanja, Mask je ove godine preusmerio svoj fokus na razvoj vozila nakon što je odustao od planova za izgradnju manjeg, jeftinijeg automobila koji se smatra suštinskim za suzbijanje usporavanja potražnje za električnim automobilima.

Tesla je u riziku da objavi svoj prvi pad u isporukama ove godine jer podsticaji za kupovinu nisu uspeli da privuku dovoljno kupaca svojoj starijoj liniji električnih vozila. Naglo smanjenje cena koje je trebalo da nadoknadi visoke kamatne stope takođe je smanjilo profitne marže.

Da bi ubedili investitore da Tesla može da održi brzi tempo rasta o kojem je izveštavao nekoliko kvartala unazad, analitičari kažu da Mask treba da pokaže prototip i pruži detaljne planove o tome kako Tesla može da pretekne rivale kao što je Alphabet Waymo, koji već ima flotu robotaksija bez posade koja prevozi putnike koji plaćaju u nekoliko američkih gradova.

Komplikovana tehnologija i stroga regulacija doveli su do gubitka od milijardu dolara za druge kompanije koje pokušavaju da razbiju tržište robotaksija, primoravajući neke da zatvore svoja poslovanja. Neki još uvek insistiraju, uključujući Cruise General Motorsa, Amazonov Zoox i kineske firme kao što je WeRide.

Za razliku od skupog hardvera kao što je lidar koji drugi koriste, Mask se oslanja samo na kamere i AI za FSD kako bi smanjio troškove. Ali FSD, koji zahteva stalnu pažnju vozača, suočio se sa regulatornim i pravnim nadzorom, sa najmanje dve fatalne nesreće koje uključuju ovu tehnologiju.

(Telegraf.rs/Thenationalnews)

Video: Zakucao se u banderu, prednji deo automobila uništen: Saobraćajna nezgoda na Novom Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mmm

    11. oktobar 2024 | 07:57

    Koliko ovaj čovek kopira Željka Mitrovića...strašno.😂😂🤣🤣🤣

  • Duka Srbin Tenja

    11. oktobar 2024 | 07:47

    Neko će reći super, lepi, dobro, korisno, efikasno. Jeste ali samo kratko. Na duže staze nas čeka pakao sa inovatorima, znamstvenicima, finansijerima.... Naravno, ako već nismo u paklu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA