Nekada su bili ravnopravni rivali, a sada samo direktor vredi više nego kompanija protiv koje se borio

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Džensen Huang, direktor kompanije NVIDIA, postao je jedna od najuticajnijih figura u svetu tehnologije, dostigavši imovinu veću od 109 milijardi dolara, što je više od ukupne vrednosti Intela, njegovog dugogodišnjeg rivala.

Ova neverovatna cifra pokazuje koliko je NVIDIA napredovala pod vođstvom Huanga, naročito u kontekstu naglog rasta potražnje za AI tehnologijama.

NVIDIA je u proteklih 12 meseci dodala gotovo 20 puta veću tržišnu vrednost nego Intel, postavši jedna od najvrednijih kompanija u oblasti tehnologije. Glavni razlog za ovaj dramatičan uspon je upravo AI "hype" koji je zavladao tehnološkom industrijom. Huang je uspeo da iskoristi ovu priliku, a ključnu ulogu u rastu kompanije imala je nova Hopper generacija čipova.

Ova serija proizvoda izazvala je ogromnu potražnju, što je pomoglo NVIDIA da učvrsti svoju poziciju kao lidera u svetu veštačke inteligencije.

Pad Intela i uspon NVIDIA

Dok NVIDIA beleži rast, Intel se suočava sa drastičnim padom. Vrednost kompanije Intel pala je za više od 30 milijardi dolara u samo jednom danu, što je označilo najteži period za firmu u poslednjih 50 godina. Intel je izgubio korak u AI trci, a to im je nanelo ozbiljnu štetu. Pored toga, neefikasno vođenje strategija u sektoru proizvodnje i čipova dodatno je pogoršalo situaciju.

NVIDIA se, s druge strane, našla u poziciji lidera, sa optimizmom oko budućih tehnologija kao što je Blackwell arhitektura. Dok Intel nastavlja da se bori sa padom, NVIDIA sa Huangom na čelu nastavlja da dominira, što pokazuje koliko su tržišne dinamike u korist onih koji se prilagode na vreme.

Ovaj dramatičan kontrast između dve tehnološke kompanije ukazuje na to koliko je važno pratiti trendove i prilagoditi se promenama na tržištu – lekcija koju Intel na teži način uči, dok NVIDIA postavlja standarde za budućnost.

(Telegraf.rs)

Video: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA