Ove uređaje nikako ne uključujte u produžni kabl

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Vatrogasci upozoravaju da produžne kablove ne treba preopterećivati, što svi radimo. Kada se u njega uključe televizor, računar i lampa, dodatno uključivanje još i klime, na primer, može da dovede do požara u kući.

Većina proizvođača klima-uređaja preporučuje direktno uključivanje u zidnu utičnicu, a ne u produžni kabl.

Isto tako, istraživanja su pokazala i kad su grejalice uzrok požara, da to najčešće bude izazvano upotrebom produžnog kabla u koji su uključene.

Nije svaki produžni kabl u stanju da podrži različitu električnu snagu uređaja koji su u njega priključeni i to uglavnom u isto vreme. S grejalicama poseban oprez, piše Slobodna Dalmacija.

Mere opreza:

1. Redovno proveravajte produžni kabl, odnosno sve kablove uključene u njega i zamijenite ih ako primetite da su oštećeni.

2. Držite sve kablove i utičnice dalje od velikih potrošača struje (frižider, zamrzivač, šporet), ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se sprečilo pregrejavanje. Uvek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi.

3. Ne ostavljajte uključene laptop i punjač za telefon danima u produžnom kablu, jer se mogu pregrejati i izazvati požar. Izbegavajte prekomerno savijanje produžnog kabla kako se ne bi oštetio.

4. Ne koristite oštećene utikače i utičnice na produžnom kablu.

5. Produžni kabl treba da bude odgovarajuće dužine. Ako je prekratak, može da bude pod velikim opterećenjem i izazove pregrejavanje.

6. Držite produžni kabl dalje od direktne sunčeve svetlosti i izvora toplote (šporet, na primer).

(Telegraf.rs)

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B +

    4. oktobar 2024 | 10:14

    Na produžnom kablu piše koliko opterećenje trpi a mala dužina je nebitna nego velika je bitna i još ako je u rolni više se zagreva,...i tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA