Kraj za World Wide Web Foundation: Tim Berners-Li ima novi plan da vrati kontrolu korisnicima

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Tim Berners-Li, jedan od osnivača World Wide Web Foundation, objavio je zatvaranje ove organizacije nakon više od decenije borbe za sigurniji i pristupačniji internet. Berners-Li, koji je poznat kao izumitelj world wide web-a, zajedno sa ko-osnivačicom Rouzmeri Lit, odlučio je da se posveti novoj misiji usredsređenoj na decentralizovane tehnologije, što predstavlja bitan preokret u njegovoj karijeri.

Osnovana 2009. godine, Fondacija se borila za globalno širenje pristupa internetu. Tada je tek nešto više od 20% svetske populacije imalo pristup internetu. Danas, sa skoro 70% sveta onlajn, broj sličnih nevladinih organizacija znatno je porastao, što je doprinelo lakšem i jeftinijem pristupu internetu. Berners-Li i Lit veruju da je došlo vreme da drugi preuzmu taj zadatak.

Glavni razlog gašenja je borba protiv modela društvenih mreža koji komercijalizuje korisničke podatke i koncentriše moć u rukama velikih platformi, što se kosi sa Berners-Lijevom prvobitnom vizijom interneta. Kako bi se suprotstavio ovim problemima, Berners-Li planira da se posveti "Solid Protocolu" i drugim decentralizovanim sistemima.

World Wide Web Foto: Shutterstock.com

Solid Protocol kao nova misija

Solid Protocol je specifikacija koja omogućava korisnicima da bezbedno skladište svoje podatke u decentralizovanim skladištima podataka, poznatima kao "Pods". Pods, ili lična onlajn skladišta podataka, funkcionišu poput baza podataka društenih mreža, korisnički kreiranih datoteka i informacija o onlajn aktivnostima koje se mogu koristiti u aplikacijama i uslugama po modelu dozvola slično kao na mobilnim telefonima.

Berners-Li, koji na projektu radi od 2015. godine, kada je dobio milionsku investiciju za njegov razvoj, ističe dva glavna problema: koncentraciju moći na internetu i tržište ličnih podataka. Ove probleme planira da reši kroz Solid Protocol, koji bi vratio vrednost izgubljenu manipulacijom ličnim podacima.

Ovim potezom, Berners-Li ne samo da zatvara jedno poglavlje, već otvara novo, sa vizijom interneta koji stavlja moć u ruke pojedinaca, a ne velikih korporacija.

(Telegraf.rs)

Video: Kako radi 3d štampač: Možete li da prepoznate figuru koja nastaje?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA