Amazon, Meta i Tesla optuženi za podrivanje demokratije: Ovi Maskovi potezi dodatno istaknuti u izveštaju

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Nedavni izveštaj Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) optužuje neke od najvećih svetskih kompanija, uključujući Amazon, Teslu i Metu, da imaju značajnu ulogu u podrivanju demokratskih procesa širom sveta. Korporacije su optužene za finansiranje desničarskih političkih pokreta, doprinos klimatskoj krizi, kao i za kršenje prava radnika i ljudskih prava.

Izveštaj se fokusira na velike igrače kao što su Amazon, Tesla, Meta, ExxonMobil, Blackstone, Vanguard i Glencore. Ove kompanije koriste svoje uticajne lobističke resurse kako bi oblikovale globalne politike na predstojećem Samitu budućnosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Amazon i Tesla – monopoli sa štetnim uticajem

Amazon, kao najveći svetski prodavac i lider u oblasti klaud usluga, zauzima centralno mesto u izveštaju zbog svoje nepovoljne prakse prema radnicima, niskih plata, visokih stopa povreda na radu i pokušaja da se ugasi sindikalno organizovanje. Kompanija je optužena za izbegavanje poreza, enormne emisije ugljen-dioksida kroz svoje AWS centre podataka i lobiranje na međunarodnom nivou.

Tesla se našla na meti zbog anti-sindikalnih stavova u Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj i Švedskoj, dok su prava radnika u njenim lancima snabdevanja takođe narušena. Pored toga, lična opozicija Ilona Maska prema sindikatima i demokratiji, kao i njegova podrška političkim liderima poput Donalda Trampa, Džavijera Mileja u Argentini i Narendre Modija u Indiji, dodatno su istaknuti u izveštaju, prenosi The Guardian.

Donald Tramp, Ilon Mask Foto: Tanjug/AP

Meta i ostale korporacije pod istragom

Meta, najveća svetska kompanija za društvene mreže, optužena je za omogućavanje širenja propagande i podršku desničarskim pokretima kroz svoje platforme. Kompanija je, prema izveštaju, reagovala negativno na regulatorne mere u Kanadi i intenzivno lobirala protiv zakona koji regulišu privatnost podataka.

Slično tome, kompanije kao što su Glencore, Blackstone i ExxonMobil takođe su se našle u fokusu izveštaja zbog svojih aktivnosti koje uključuju kršenje prava autohtonih zajednica, ulaganja u projekte fosilnih goriva, krčenje šuma u Amazoniji, kao i finansiranje istraživanja koja negiraju klimatske promene.

Uloga sindikata u borbi protiv korporativnog uticaja

Tod Brogan, direktor kampanja i organizovanja u ITUC-u, naglašava da je ovaj problem globalan i zahteva sveobuhvatnu međunarodnu strategiju. Prema njemu, moć se sve više prebacuje sa demokratskih institucija na korporacije, koje nemaju nikakvu demokratsku odgovornost, osim prema radnicima koji su organizovani.

Međunarodna konfederacija sindikata, koja zastupa 191 milion radnika širom sveta, zalaže se za međunarodni pravno obavezujući sporazum koji bi odgovarao na kršenja ljudskih prava od strane multinacionalnih kompanija.

(Telegraf.rs)

Video: Aleksandar Jovanović nezadovoljan posle derbija: Čiji je interes da se Partizan dovede u ovo stanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besna glista

    24. septembar 2024 | 14:05

    Mask počeo da piša uz vetar dajući podršku Trampu i odmah se našao na crnoj listi vladara iz senke. 😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA