Japan pravi "čudovište" kakvo nije viđeno u istoriji: "Zeta-klasa" superkompjutera biće u pogonu 2030. godine

 
I. Ć.
I. Ć.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Japan je najavio planove da započne izgradnju prvog superkompjutera "zeta klase" sledeće godine. Kada bude u potpunosti operativan, biće 1.000 puta brži od najmoćnijih današnjih superkompjutera.

Ova izuzetno moćna mašina, čija bi izgradnja mogla koštati više od 750 miliona dolara, pomoći će Japanu da održi korak s razvojem veštačke inteligencije (AI) i očekuje se da će biti potpuno operativna do 2030. godine.

Planovi za novu mašinu — koji su prvi put objavljeni 28. avgusta od strane japanskog Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije (MEXT) — otkrivaju da bi superkompjuter mogao postići brzine na zetaFLOPS skali, što nikada ranije nije postignuto.

Operacije s pomičnim zarezom u sekundi (FLOPS) koriste se za merenje brzine kojom kompjuteri mogu rešavati probleme — gde je jedna operacija s pomičnim zarezom jedna kalkulacija. Superkompjuter s brzinom od 1 zetaFLOPS mogao bi izvesti jednu sekstilion (1 s 21 nulom) kalkulacija u sekundi. Najmoćniji današnji superkompjuteri su tek nedavno probili barijeru od exaFLOPS, što znači da mogu izvesti nešto više od jednog kvintiliona (1 s 18 nula) kalkulacija u sekundi.

Odluka da se izgradi ovakva supermoćna mašina doneta je "kako bi se održao korak s razvojem naučnih istraživanja koja koriste AI," napisao je japanski sajt Nikkei u prevedenom članku.

Predloženi superkompjuter se promoviše kao naslednik japanskog Fugaku superkompjutera (0.44 exaFLOPS), koji je ranije nosio titulu najbržeg superkompjutera na svetu, sve dok ga 2022. godine nije svrgnuo američki superkompjuter Frontier (1.2 exaFLOPS) u Oak Ridge Nacionalnoj Laboratoriji u Tenesiju. Fugaku se trenutno smatra četvrtim najmoćnijim superkompjuterom na svetu.

Nova mašina, koja se trenutno naziva "Fugaku Next," biće izgrađena od strane japanskih kompanija RIKEN i Fujitsu, koje su bile uključene u izgradnju Fugaku-a. Kako bi se omogućila unakrsna kompatibilnost između Fugaku-a i Fugaku Next-a, potonji će verovatno koristiti komponente koje je dizajnirao Fujitsu, prema sajtu za kompjutere Tom's Hardware. Međutim, malo toga je poznato o komponentama koje će biti ugrađene u predloženu mašinu.

Jedan od najvećih izazova s kojima će se inženjeri suočiti prilikom izgradnje novog superkompjutera je pronalaženje načina da on radi efikasno. U 2023. godini, kompjuterski stručnjaci su predvideli da bi mašina zeta-klase, izgrađena korišćenjem trenutnih tehnologija superkompjutera, zahtevala energiju ekvivalentnu izlazu 21 nuklearne elektrane, kako je prethodno izvestio sajt HPCwire.

MEXT je izdvojio oko 4,2 milijarde jena (29 miliona dolara) za prvu godinu projekta, ali bi mogao dodeliti do 110 milijardi jena (761 milion dolara) tokom trajanja projekta, koji bi trebao biti završen do 2030. godine, prema Tom's Hardware.

Pod uslovom da izgradnja teče po planu i da niko drugi ne izgradi mašinu zeta-klase pre (što se čini veoma malo verovatnim), Fugaku Next će verovatno biti najmoćniji superkompjuter na Zemlji.

(Telegraf.rs/LiveScience)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA