Više od deset zemalja potpisalo prvi međunarodni sporazum o bezbednosti veštačke inteligencije

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Više od deset zemalja, uključujući SAD, UK i EU, potpisalo je istorijski sporazum o bezbednosti veštačke inteligencije, čiji je cilj da osigura da AI modeli budu korišćeni na siguran način.

Ovaj značajan događaj objavljen je danas u Vilnjusu, Litvanija, gde je potpisan prvi međunarodni, pravno obavezujući sporazum o veštačkoj inteligenciji koji se fokusira na ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava. Sporazum nosi naziv "Okvirna konvencija Saveta Evrope o veštačkoj inteligenciji i ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava" i rezultat je četvorogodišnje inicijative u kojoj su učestvovali brojni stručnjaci.

Ovaj dokument postavlja pravni okvir kako bi se osiguralo da sistemi veštačke inteligencije budu u skladu sa osnovnim vrednostima kao što su ljudska prava, jednakost, privatnost i zaštita podataka. Na ceremoniji u Vilnjusu, sporazum je otvoren za potpisivanje i već su ga potpisale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Evropska unija, kao i druge zemlje, uključujući Andoru, Gruziju, Island, Izrael, Norvešku, Republiku Moldaviju i San Marino.

Šta donosi sporazum?

Sporazum donosi ključne principe koji regulišu aktivnosti u vezi sa životnim ciklusom AI sistema, a među njima su dostojanstvo, individualna autonomija, transparentnost, odgovornost, pouzdanost i sigurne inovacije. Pored toga, naglašava se potreba da zemlje članice sprovedu procene kako bi identifikovale potencijalne rizike koje AI sistemi mogu predstavljati za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava.

Ako neka od zemalja potpisnica otkrije rizike, dužna je da preduzme korake kako bi ih ublažila, a sporazum predviđa i zabranu štetnih aplikacija veštačke inteligencije ukoliko se za njih utvrdi da predstavljaju opasnost.

Transparentnost je još jedan od ključnih elemenata ovog sporazuma, koji predviđa da u određenim situacijama korisnicima bude jasno naznačeno kada komuniciraju sa algoritmom, a ne sa čovekom. Takođe, sporazum zahteva od država da omoguće građanima da ospore odluke koje su donete putem AI sistema ili zasnovane na njemu, uz obavezno pružanje relevantnih informacija o načinima rada tih sistema.

Rad na ovom sporazumu započet je 2019. godine i obuhvatio je više od 50 zemalja, uz učešće stručnjaka iz različitih oblasti. Sporazum će stupiti na snagu tri do četiri meseca nakon što ga ratifikuje najmanje pet potpisnica.

Ovaj sporazum predstavlja prekretnicu u međunarodnim naporima da se osigura sigurna i odgovorna primena veštačke inteligencije, dok se naglašava da je neutralan prema tehnologijama, što mu omogućava dugoročnu relevantnost.

(Telegraf.rs)

Video: Da li je ovim rečima na konferenciji Piksi isprozivao Radeta Bogdanovića?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA