Mask ima novu igračku: Colossus koristi čak 100.000 Nvidia GPU-ova, evo šta će raditi

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ilon Mask je predstavio novi superkompjuter pod nazivom Colossus, koji koristi čak 100.000 Nvidia GPU-ova. Ovaj impresivni sistem je razvijen za samo četiri meseca i već je u punom pogonu, smešten u Memfisu u Tenesiju.

Colossus koristi čak 100.000 Nvidia GPU-ova, što ga čini jednim od najvećih sistema ove vrste na svetu. Mask je otkrio da je projekat završen za rekordnih 122 dana, što je značajno brže od očekivanih 12 do 18 meseci.

Mask tvrdi da je Colossus trenutno najmoćniji AI sistem za treniranje veštačke inteligencije, ali mnogi sumnjaju u tu tvrdnju s obzirom na konkurenciju iz kompanija kao što su Meta, Microsoft i OpenAI, koje takođe razvijaju slične sisteme.

Superkompjuter Colossus je napravljen uz pomoć Nvidia H100 grafičkih procesora, čija cena dostiže oko 30.000 dolara po jedinici, što znači da je Mask u ovaj projekat uložio najmanje 3 milijarde dolara. Potrošnja energije i zahtevi za hlađenje su ogromni, zbog čega će infrastruktura Memfisa morati da bude unapređena kako bi podržala ovaj gigantski sistem.

Planira se dalje proširenje Colossus-a, gde će se kapacitet povećati na 200.000 Nvidia GPU-ova u narednim mesecima, dodavanjem dodatnih Nvidia H200 čipova. Ovaj superkompjuter će se koristiti za razvoj veštačke inteligencije u okviru Maskove kompanije xAI, sa posebnim fokusom na treniranje četbota Grok.

Međutim, dolazak Colossus-a izazvao je zabrinutost u lokalnoj zajednici Memfisa zbog potencijalnog uticaja na životnu sredinu i zagađenja vazduha. Iako je xAI obećao da će pomoći u unapređenju lokalne infrastrukture, stanovnici su zabrinuti zbog mogućih posledica po okolinu.

(Telegraf.rs)

Video: Nikos Vertis oduševio beogradsku publiku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA