Četbotovi predstavljaju jedinstven rizik za tinejdžere

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Novo istraživanje organizacije Common Sense Media otkriva da popularni AI četbotovi, iako sada uključuju izvore u svojim odgovorima, i dalje predstavljaju značajan rizik zbog pristrasnosti i potencijalnih dezinformacija. Ovo je posebno važno za tinejdžere, koji bi trebalo da budu svesni da sve informacije dobijene od četbotova moraju biti proverene.

Common Sense Media, koja od prošle godine ocenjuje različite AI platforme, dodala je nove izveštaje o četbotovima kao što su Claude kompanije Anthropic, Google Gemini za tinejdžere i Perplexity.

Claude je ocenjen kao "minimalno rizičan" zbog jasnih smernica i ograničenja koje pruža Anthropic, iako nije namenjen korisnicima mlađim od 18 godina. Google Gemini, u verziji prilagođenoj tinejdžerima, dobio je ocenu "niskog rizika", zahvaljujući strožim politikama sadržaja i dodatnim merama bezbednosti u poređenju sa standardnom verzijom.

Nasuprot tome, Perplexity je okarakterisan kao "visokorizičan". Common Sense Media je ukazala na nedostatak transparentnosti i na to da ovaj četbot može pružiti dezinformacije i pristrasne odgovore, koje korisnici mogu doživeti kao konačne istine. "Tokom našeg testiranja, Perplexity je često davao netačne odgovore, što naglašava potrebu za proverom informacija", stoji u izveštaju.

Iako su mnogi AI četbotovi unapredili svoje sposobnosti i smanjili očigledne stereotipe i dezinformacije, suptilne pristrasnosti i dalje predstavljaju problem. Trejsi Pico Frej, viša savetnica za AI pri Common Sense Media, ističe važnost da roditelji razgovaraju sa svojim tinejdžerima o prednostima i rizicima korišćenja generativnog AI-a, uključujući prepoznavanje pristrasnosti i razliku između istraživanja i plagijata, piše Axios.

"Velika pažnja koja se pridaje generativnom AI-u može biti zavaravajuća i potencijalno opasna", upozorava Frej, naglašavajući da je potrebno biti svestan svih potencijalnih rizika ovih tehnologija.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA