Da li Evropa napokon hvata korak? Drezden gradi fabriku visokotehnoloških čipova

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Planirano je da fabrika dostigne pun kapacitet do 2029. godine, sa ciljem proizvodnje 480.000 čipova godišnje za automobile i druge industrijske primene

Izgradnja nove fabrike visokoperformantnih čipova u Drezdenu, pod nazivom European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC), dobila je podršku Evropske unije kroz odobrenje nemačkog paketa pomoći u iznosu od 5 milijardi evra. Ova fabrika, koja predstavlja zajednički projekat kompanija TSMC, Bosch, Infineon i NXP, biće prva u Evropskoj uniji koja će proizvoditi napredne čipove koristeći FinFET tehnologiju. Planirano je da fabrika dostigne pun kapacitet do 2029. godine, sa ciljem proizvodnje 480.000 čipova godišnje za automobile i druge industrijske primene.

ESMC će značajno doprineti jačanju sigurnosti snabdevanja i digitalnog suvereniteta Evrope u oblasti poluprovodničkih tehnologija, što je ključni cilj Evropskog zakona o čipovima. Ovaj zakon, koji je stupio na snagu prošlog septembra, ima za cilj da udvostruči udeo Evropske unije na globalnom tržištu mikroprocesora do 2030. godine.

Nova fabrika u Drezdenu predstavlja prvi takav objekat u EU i očekuje se da će značajno unaprediti proizvodnju naprednih čipova, koji su od ključne važnosti za različite industrije.

Pored toga, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je dodatne mere za povećanje industrijske konkurentnosti Evrope, uključujući osnivanje Evropskog fonda za konkurentnost i novi Industrijski dogovor za čistu energiju, kao deo njene nove strategije za jačanje evropske industrije u budućnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Meg Rajan: Drago mi je što sam u Sarajevu nakon 20 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA