Bivši direktor Google-a izazvao kontroverzu: Kršite autorska prava, a advokati će posle "počistiti nered"

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ova izjava je naišla na oštre kritike, jer odražava stav koji dominira u AI industriji – da je kršenje autorskih prava manje važno u poređenju sa brzim uspehom

Bivši izvršni direktor Google-a, Erik Šmit, izazvao je buru reakcija svojim izjavama o tome kako bi startapi u oblasti veštačke inteligencije trebalo da se nose sa potencijalnim kršenjem autorskih prava. Prema Šmitu, zabrinutost zbog nelegalnog korišćenja zaštićenog sadržaja može se ostaviti za kasnije – kada kompanija već bude imala dovoljno novca i advokata da reši problem.

Tokom nedavnog predavanja na Stenfordu, Šmit je studentima predstavio hipotetički scenario u kojem bi mogli da koriste velike jezičke modele (LLM) za kreiranje konkurentske aplikacije TikTok-u, u slučaju da ta platforma bude zabranjena. On je priznao da bi ovaj scenario mogao da bude prepun pravnih i etičkih pitanja, ali je sugerisao da to ne bi trebalo da bude prepreka na početku.

Šmit je rekao studentima da zatraže od LLM-a da "napravi kopiju TikTok-a, preuzme sve korisnike, ukrade svu muziku, prilagodi je mojim preferencama, proizvede program za 30 sekundi, pusti ga, i ako ne postane viralan za sat vremena, uradi nešto slično". On je naglasio da bi, ukoliko proizvod postane popularan, preduzetnik iz Silicijumske doline jednostavno unajmio advokate da "počiste nered".

Ova izjava je naišla na oštre kritike, jer odražava stav koji dominira u AI industriji – da je kršenje autorskih prava manje važno u poređenju sa brzim uspehom. Kompanije su već godinama unazad koristile sadržaje koje su proizveli ljudi kako bi trenirale svoje AI modele, često bez dozvole. Dok neki, poput New York Times-a, upozoravaju na ozbiljno kršenje intelektualne svojine, Šmit ovo vidi kao "nered" koji advokati mogu da reše kasnije.

Ironično, video sa Šmitovim govorom je ubrzo uklonjen nakon što je privukao negativnu pažnju medija.

(Telegraf.rs)

Video: Ed Širan i Kalum Skot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA