Ilon Mask kaže da će X povući operacije iz Brazila nakon "cenzure"

 
E. T.
E. T.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Brazilski vrhovni sud, gde je sedište Moraesa, nije odmah odgovorio na zahtev za komentar

Ilon Mask je u subotu najavio da će platforma društvenih medija X zatvoriti svoje operacije u Brazilu „odmah“ zbog, kako je nazvala, „cenzurnih naredbi“ brazilskog sudije Aleksandra de Moraesa. X tvrdi da je Moraes tajno pretio jednom od svojih pravnih predstavnika u toj južnoameričkoj zemlji hapšenjem ako se ne pridržava zakonskih naloga da ukloni neki sadržaj sa svoje platforme. Brazilski vrhovni sud, gde je sedište Moraesa, nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Usluga X ostaje dostupna građanima Brazila, saopštila je platforma milijardera Ilona Maska u subotu, prenosi Gardijan.

Ranije ove godine, Moraes je naredio X-u da blokira određene naloge, pošto je istraživao takozvane „digitalne milicije“ koje su optužene za širenje lažnih vesti i poruka mržnje tokom vlade bivšeg predsednika krajnje desnice Žair Bolsonara.

Moraes je ranije ove godine otvorio istragu o Masku nakon što je rekao da će ponovo aktivirati naloge na Ks za koje je sudija naredio da se blokiraju. Musk je nazvao Moraesove odluke u vezi sa X „neustavnim“. Nakon Muskovih izazova, predstavnici Ks su preokrenuli kurs i rekli brazilskom vrhovnom sudu da će se gigant društvenih medija pridržavati zakonskih odluka. Advokati koji zastupaju X u Brazilu u aprilu su rekli Vrhovnom sudu da su „operativne greške“ omogućile korisnicima kojima je naređeno da budu blokirani da ostanu aktivni na platformi društvenih medija, nakon što je Moraes zatražio od X-a da objasni zašto se navodno nije u potpunosti pridržavao njegovih odluka.

(Telegraf.rs)

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA