SAG-AFTRA postigla novi sporazum: Glumci će moći da kontrolišu kako se koriste njihovi AI glasovi

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Svaki izvođač može da odluči pod kojim uslovima će njihov glas biti korišćen

SAG-AFTRA, sindikat koji predstavlja glumce i druge izvođače, postigao je novi sporazum koji omogućava glumcima da licenciraju digitalne kopije svojih glasova za upotrebu u reklamama, uz potpunu kontrolu i saglasnost. Ovaj dogovor, postignut sa platformom Narrativ, osigurava da izvođači imaju pravo da pregledaju i odobre svaku ponudu pre nego što dozvole upotrebu svog glasa.

Sindikat je prepoznao rastuću pretnju koju veštačka inteligencija predstavlja za izvođače, posebno u pogledu mogućnosti zloupotrebe glasova i likova bez saglasnosti. Sada, svaki izvođač može da odluči pod kojim uslovima će njihov glas biti korišćen, uz minimalne cene koje postavlja SAG-AFTRA, a platforma je obavezna da izbriše sve podatke ako izvođač odluči da prekine saradnju.

Prošlogodišnji štrajk sindikata bio je usmeren na suzbijanje upotrebe AI tehnologije koja bi mogla da stvara ili replikuje likove glumaca bez njihove dozvole. Postignuti sporazum pruža zaštitu članovima sindikata, osiguravajući da nijedna digitalna kopija glasa ne može biti stvorena bez izričite saglasnosti izvođača, niti korišćena u projektima bez njihovog odobrenja.

Iako je sindikat postigao dogovor sa platformom Narrativ i ranije sa kompanijom Replica Studios, nije uspeo da se dogovori sa nekoliko velikih izdavača video igara, što je dovelo do novog štrajka ove godine. Ovaj novi štrajk ima za cilj dodatno osiguranje prava izvođača u sve većem prisustvu veštačke inteligencije u industriji zabave.

(Telegraf.rs)

Video: Zvezda trećim golom pečatirala pobedu na Banovom Brdu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA