Mladić tvrdi da su društvene mreže dizajnirane da stvaraju zavisnost i tuži najveće igrače

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

U svojoj tužbi, ovaj 24-godišnjak navodi da su društvene mreže dizajnirane tako da izazivaju zavisnost kod korisnika

Jedan mladić iz Montreala, nezadovoljan uticajem društvenih mreža na svoj život, pokrenuo je grupnu tužbu protiv nekoliko tehnoloških giganata, među kojima su TikTok, Reddit, YouTube, Instagram i Facebook. U svojoj tužbi, ovaj 24-godišnjak navodi da su društvene mreže dizajnirane tako da izazivaju zavisnost kod korisnika, što je ozbiljno narušilo njegovu produktivnost i negativno uticalo na njegovu sliku o sebi.

Advokatska kancelarija Lambert Avocats, koja zastupa mladića, tvrdi da su ovi servisi namerno kreirani da podstiču lučenje dopamina kod korisnika, čime se stvara zavisnost. Uprkos tome što je mladić ograničio svoje vreme na mrežama na dva sata dnevno, on i dalje oseća posledice po svoje zdravlje, posebno kada je u pitanju san i sposobnost da ostane produktivan.

Advokat Filip Bro istakao je da je problem zavisnosti od društvenih mreža daleko širi nego što se na prvi pogled čini. On je naveo podatak da će čovečanstvo do kraja 2024. godine ukupno provesti 500 miliona godina koristeći ove platforme, što, prema njegovim rečima, ukazuje na ozbiljan društveni problem koji zahteva hitnu akciju.

Još jedan zabrinjavajući podatak koji Bro ističe jeste da više od polovine dece u Kanadi, uzrasta od sedam do 11 godina, već koristi društvene mreže, što otvara pitanje njihove sigurnosti i zdravlja u digitalnom okruženju. Ova tužba je samo jedna u nizu pravnih akcija koje se preduzimaju protiv društvenih mreža u Kanadi, dok je u Ontariju nekoliko škola već pokrenulo slične postupke, zahtevajući ogromne odštete zbog ometanja obrazovnog sistema.

Sud još uvek nije odlučio da li će tužba mladića iz Montreala biti prihvaćena, ali ovaj slučaj već privlači veliku pažnju javnosti i mogao bi postati presedan u pravnoj borbi protiv društvenih mreža.

(Telegraf.rs)

Video: Reka Umnogat je nešto najlepše što smo videli do sada: Mesto koje ostavlja bez daha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA