Apple zbog EU menja pravila korišćenja i uvodi dve nove naknade

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ovaj potez Apple-a dolazi nakon dugotrajnih sporova sa kompanijama kao što je Spotify

Apple je promenio pravila u vezi sa App Store-om u Evropskoj uniji nakon pritiska od strane Evropske komisije. Ova promena omogućava developerima aplikacija da direktno komuniciraju sa korisnicima i promovišu ponude unutar aplikacija, što ranije nije bilo moguće.

Komisija je u junu optužila Apple za kršenje pravila u okviru Akta o digitalnim tržištima, jer je prethodno dozvoljavao programerima samo da koriste preusmeravajuće linkove za komunikaciju sa korisnicima. Sada, Apple omogućava veću fleksibilnost, ali uz nove troškove za programere.

Apple je uveo dva nova troška za programere aplikacija u Evropskoj uniji. Prva naknada je početni trošak od 5% koji se naplaćuje kada novi korisnik preuzme aplikaciju i postane aktivan. Druga naknada iznosi 10% i odnosi se na sve prodaje koje korisnici te aplikacije izvrše unutar prve godine korišćenja, bez obzira na to da li se kupovina obavlja putem App Store-a ili nekog drugog kanala.

Ovaj potez Apple-a dolazi nakon dugotrajnih sporova sa kompanijama kao što je Spotify, koje su kritikovali prethodne uslove Apple-a. Iako su promene pozdravljene, mnogi su skeptični zbog novih naknada koje Apple uvodi, smatrajući da su one u suprotnosti sa osnovnim principima Akta o digitalnim tržištima.

Evropska komisija će pažljivo pratiti ove promene i razmotriti eventualne povratne informacije od programera, kako bi se osiguralo da Apple-ove nove politike budu u skladu sa regulativama. Ova situacija naglašava napore Komisije da obuzda moć velikih tehnoloških kompanija kroz strožije zakonske okvire.

(Telegraf.rs)

Video: Defanzivac Partizana Mario Jurčević: " Imamo još jednu utakmicu i nadamo se prolazu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA