Od VR naočara do AI oružja: Palmer Laki, mozak iza Oculusa, sada gradi vojsku dronova

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Anduril planira izgradnju prve fabrike za proizvodnju AI oružja, nazvane Arsenal-1, koja će koristiti najmodernije tehnološke pristupe inspirisane visokotehnološkim kompanijama kao što su Apple i Tesla

Startap Anduril, koji je osnovao Palmer Laki, mozak iza Oculus VR-a, prikupio je 1,5 milijardi dolara kako bi unapredio proizvodnju autonomnog naoružanja. Ova velika investicija, koju predvode Founders Fund i Sands Capital, označava prelazak Andurila iz perspektivnog tehnološkog startapa u ozbiljnog igrača u sektoru odbrane.

Ovo ulaganje dolazi u trenutku kada se vojni stratezi sve više oslanjaju na veštačku inteligenciju i dronove, prepoznajući njihovu ključnu ulogu u modernom ratovanju. Anduril razvija platformu za proizvodnju naoružanja pod nazivom Arsenal, koja koristi AI za ubrzavanje proizvodnih procesa. Cilj je proizvodnja desetina hiljada autonomnih sistema godišnje, čime bi se povećala američka vojna moć.

Greg Alen, stručnjak iz Centra za strateške i međunarodne studije, ističe da je Pentagon sve otvoreniji za saradnju sa inovativnim kompanijama poput Andurila. "Zvezde su se poklopile za promenu pristupa Ministarstva odbrane", kaže Alen, dodajući da su ulaganja u male, autonomne sisteme ključna za buduće vojne operacije, piše Wired.

Anduril planira izgradnju prve fabrike za proizvodnju AI oružja, nazvane Arsenal-1, koja će koristiti najmodernije tehnološke pristupe inspirisane visokotehnološkim kompanijama kao što su Apple i Tesla. Fabrika će se oslanjati na domaću i savezničku proizvodnju komponenti, što će je učiniti otpornijom na globalne poremećaje u lancu snabdevanja.

Ova investicija dolazi u svetlu promena u vojnoj strategiji, podstaknutih nedavnim sukobima i sve većim tenzijama između velikih svetskih sila. Anduril veruje da može da odgovori na izazove modernog ratovanja kombinovanjem napredne tehnologije i efikasnih proizvodnih metoda, čime će značajno doprineti odbrambenim kapacitetima SAD.

(Telegraf.rs)

Video: "Sedeli smo i duvanili": Samo se pojavila svetleća linija na nebu iznad Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA