Mask u problemu: Irska pokrenula sudski postupak protiv X

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ovaj potez dolazi nakon što je otkriveno da su javni postovi evropskih korisnika na platformi X korišćeni za razvoj nove verzije Grok četbota

Irska Komisija za zaštitu podataka (DPC) pokrenula je sudski proces protiv kompanije X, koju vodi Ilon Mask, zbog sumnje da su podaci korisnika iz Evropske unije korišćeni bez njihovog pristanka za treniranje veštačke inteligencije. Ovaj potez dolazi nakon što je otkriveno da su javni postovi evropskih korisnika na platformi X korišćeni za razvoj nove verzije Grok četbota.

Prema irskim medijima, DPC je zabrinut zbog automatske promene koju je X uveo u julu, omogućavajući korišćenje javnih postova korisnika za treniranje svoje veštačke inteligencije. Komisija je bila iznenađena ovim potezom, s obzirom na to da je već neko vreme bila u kontaktu sa kompanijom oko ovog pitanja. Iako je X pružio opciju korisnicima da isključe korišćenje svojih podataka, Komisija smatra da to nije dovoljno jer mnogi korisnici nisu bili adekvatno obavešteni o automatskom uključivanju.

DPC tvrdi da korišćenje podataka korisnika za treniranje Groka krši Opštu uredbu o zaštiti podataka (GDPR), koja zahteva da svaka obrada podataka ima pravni osnov. U ovom slučaju, DPC veruje da X nije dobio adekvatan pristanak korisnika za korišćenje njihovih podataka. Irska Komisija je takođe zahtevala da X prestane sa obradom podataka i odloži lansiranje nove verzije Groka, što je kompanija odbila.

Zbog toga je Komisija odlučila da podnese tužbu, tražeći od suda da zabrani X-u korišćenje podataka korisnika za treniranje bilo kojeg AI sistema. Ako sud utvrdi da je X prekršio GDPR, kompanija bi mogla da bude kažnjena do 4 procenta svog godišnjeg globalnog prihoda.

Ovaj slučaj mogao bi imati dalekosežne posledice na tehnološke kompanije i njihove metode obrade podataka korisnika u budućnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Evo gde je završio Desingerica nakon upada racije u klub

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA