Zaboravite Apple, najveći gubitnik u Google presudi bi mogao da bude Firefox pregledač

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ukoliko ova sredstva nestanu, Mozilla će biti primorana da traži alternativne izvore prihoda ili čak rizikuje opstanak Firefox-a

Google je izgubio značajan antimonopolski slučaj koji bi mogao ozbiljno da utiče na Mozilla-u i njen Firefox pregledač.

Sudija Amit Mehta presudio je da je Google nelegalno održavao svoj monopol kroz milijarde dolara godišnjih plaćanja partnerima kako bi osigurao da njihov pretraživač bude podrazumevan na popularnim veb pretraživačima i mobilnim telefonima.

Ova presuda mogla bi najviše da pogodi kompaniju Mozilla, tvorca Firefox-a, koja se oslanja na Google-ove uplate za većinu svojih prihoda.

Iako se mnogo priča o tome kako će presuda pogoditi Apple, koji godišnje dobija do 20 milijardi dolara od Google-a za pozicioniranje njegovog pretraživača u Safariju, Apple je velika i raznovrsna kompanija sa mnogim izvorima prihoda.

U stvarnosti, najveći udarac pretrpeće Mozilla i njen pregledač Firefox. Prema poslednjem finansijskom izveštaju Mozilla Foundation-a, 510 miliona dolara od ukupno 593 miliona dolara prihoda dolazi od Google-ovih plaćanja za pretragu. Ukoliko se ova sredstva izgube, Mozilla će biti primorana da traži alternativne izvore prihoda ili čak rizikuje opstanak Firefox-a.

Mozilla je izdala saopštenje u kojem naglašava svoju posvećenost konkurenciji i izboru na internetu, ali nije direktno komentarisala potencijalne posledice presude.

Gubitak Google-ovih uplata biće veliki udarac za Mozilla-u, koja je već suočena sa izazovima u održavanju relevantnosti na tržištu kojim dominiraju velike tehnološke kompanije. Ove godine, Mozilla je otpustila oko 60 zaposlenih, a njihov izvršni direktor je podneo ostavku, što dodatno ukazuje na finansijske poteškoće sa kojima se suočavaju.

Google planira da uloži žalbu na presudu, što znači da će pravna bitka trajati još dugo. Ključna odluka tek predstoji, a to je određivanje kazne koju će Google morati da plati. Opcije uključuju zabranu plaćanja od strane Google-a, ograničenje iznosa naknada za distribucione sporazume ili uvođenje "ekrana za izbor" na uređajima.

Mark Mahoni, istraživački analitičar iz Evercore ISI, smatra da je teško predvideti ishod među različitim opcijama, ali očekuje da će proći najmanje šest meseci do godinu dana pre nego što saznamo tačne kazne.

(Telegraf.rs)

Video: Duplantis otkrio da je kopirao internet senzaciju koja je izgubila od Mikeca na OI

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA