Šokantna presuda: Google proglašen monopolistom, ovo može da promeni sve

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Tužba protiv Google-a, podneta tokom Trampove administracije, smatra se najvećim antimonopolskim slučajem protiv tehnoloških kompanija

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama doneo je presudu da je Google prekršio antimonopolski zakon, što može imati značajne posledice po tehnološkog giganta i njegov način poslovanja.

Odluka federalnog suda u Vašingtonu, koju je doneo sudija Amit Mehta, označava veliki udarac za Google, naglašavajući da je kompanija koristila svoju dominantnu poziciju na tržištu pretrage kako bi održala monopol.

Prema presudi, Google je koristio ekskluzivne ugovore sa kompanijama kao što je Apple kako bi zadržao svoju dominaciju na tržištu pretrage, što je rezultiralo antikonkurentskim ponašanjem. Ova praksa omogućila je Google-u da isključi potencijalne konkurente kao što su Microsoft Bing ili DuckDuckGo, tvrdi američka vlada.

Tužba protiv Google-a, podneta tokom Trampove administracije, smatra se najvećim antimonopolskim slučajem protiv tehnoloških kompanija od sukoba sa Microsoftom krajem 20. veka. Generalni tužilac Merik Garland izjavio je da je ova pobeda istorijski značajna za američki narod, naglašavajući da nijedna kompanija, bez obzira na veličinu, nije iznad zakona.

Dok se Google suočava sa potencijalnim kaznama i mogućim ograničenjima, sudija Mehta je jasno stavio do znanja da će se razmotriti različite mere, uključujući uvođenje "ekrana za izbor" koji bi korisnicima omogućio da biraju između različitih pretraživača. Kazne koje se očekuju mogu promeniti način na koji Google sklapa ugovore sa proizvođačima uređaja i pružaocima usluga.

Ovaj slučaj bi mogao poslužiti kao presedan za druge antimonopolske tužbe protiv velikih tehnoloških kompanija, uključujući Apple i Amazon. Presuda protiv Google-a mogla bi imati dalekosežne posledice i na tržištu veštačke inteligencije, gde Google koristi ogromne količine podataka iz pretrage za treniranje svojih AI modela.

Kritičari su na sudu tvrdili da bi dominacija Google-a u pretrazi mogla omogućiti kompaniji da zauzme vodeću poziciju i u oblasti veštačke inteligencije, što bi dodatno učvrstilo njen monopol.

Dok Google planira žalbu, mnogi stručnjaci smatraju da će ova presuda imati dugoročne efekte na poslovanje kompanije i celokupno tržište tehnologije. Sledeći koraci će biti ključni za budućnost internet pretrage i konkurenciju u digitalnoj eri.

(Telegraf.rs)

Video: Nikola Rađen o Đokoviću i zlatu na OI: "Želeo sam to... Lepo je čuti Bože pravde usred Pariza"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA