"Microsoft mora da plati, ponašaju se kao da je za njih sve besplatno": Direktor Reddita oštro prema gigantu

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Hafman je istakao da je tradicionalna razmena vrednosti između pretraživača i sajtova promenjena

Direktor Reddita, Stiv Hafman, zahteva od Microsofta i drugih kompanija da plate ako žele da nastave sa prikupljanjem podataka sa sajta. Posle sklapanja ugovora sa Google-om i OpenAI-om, Hafman ističe važnost kontrolisanja kako se podaci Reddita koriste.

"Bez ovih sporazuma, nemamo nikakvu kontrolu niti uvid u to kako se naši podaci prikazuju i koriste", rekao je Hafman u nedavnom intervjuu. Microsoft, Anthropic i Perplexity su posebno istaknuti zbog odbijanja pregovora, što je, prema Hafmanu, bilo "veliki problem".

Reddit je u poslednjih nekoliko meseci intenzivirao borbu protiv web crawler-a. Početkom jula, njihov robots.txt fajl je ažuriran kako bi blokirao web crawler-e bez postignutih sporazuma. Ubrzo nakon toga, korisnici su primetili da se rezultati Reddita pojavljuju samo u Google pretragama, dok su izostali iz drugih pretraživača poput Bing-a.

Hafman je naglasio da Microsoft koristi podatke Reddita za treniranje svoje veštačke inteligencije i za prikazivanje sažetaka u Bing rezultatima "bez obaveštavanja" Reddita. Podaci Reddita su takođe prodavani kroz Bing API drugim pretraživačima. Mustafa Sulejman, direktor AI-a u Microsoftu, nedavno je izjavio da su podaci sa interneta "besplatni", što je izazvalo negodovanje kod Hafmana, piše The Verge.

"Microsoft, Anthropic i Perplexity se ponašaju kao da je sav sadržaj na internetu besplatan za njih", izjavio je Hafman. "To je njihov stvarni stav."

Microsoftov direktor pretrage, Đordi Ribas, odgovorio je na platformi X, rekavši da je "Reddit blokirao Bing od pretraživanja njihovog sajta, favorizujući drugi pretraživač i utičući na konkurenciju." Portparol kompanije Microsoft, Ketrin Roulston, izjavila je da "poštuju smernice koje pružaju sajtovi koji ne žele da se njihov sadržaj koristi za generativne AI modele."

Hafman je istakao da je tradicionalna razmena vrednosti između pretraživača i sajtova promenjena. "Pretraga, sažimanje i treniranje se spajaju, a razmena vrednosti pretraživanja u zamenu za saobraćaj nazad postaje nejasna", rekao je on.

Sporazumi o licenciranju podataka koje Reddit sada traži postaju sve češći među tradicionalnim medijskim izdavačima. Ova promena se dešava dok se vrednost pretraživača prilagođava novim tehnologijama i metodama obrade podataka.

(Telegraf.rs)

Video: Karli napravila lom u Budvi!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA