Borba ne prestaje: Amerika optužila TikTok da je slao "veoma lične" podatke u Kinu

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Američko Ministarstvo pravde takođe tvrdi da TikTok koristi alate za suzbijanje sadržaja na osnovu određenih ključnih reči

Američko Ministarstvo pravde tvrdi da je TikTok slao veoma lične podatke američkih korisnika u Kinu, uključujući informacije koje omogućavaju profilisanje korisnika na osnovu njihovih stavova o osetljivim temama. Ove optužbe su deo pravnog odgovora Ministarstva na pokušaje TikTok-a i matične kompanije ByteDance da zaustave primenu zakona koji zahtevaju prodaju američkih operacija ili njeno zatvaranje.

U dokumentu se navodi da TikTok koristi interni alat zvan Lark za komunikaciju među zaposlenima, preko kojeg su deljene značajne količine ograničenih podataka američkih korisnika. Ti podaci su potom bili prebačeni na servere u Kini i dostupni zaposlenima ByteDance-a.

Još ozbiljnije, alat Lark omogućavao je kineskim inženjerima ByteDance-a da prikupljaju podatke o korisnicima TikTok-a, uključujući njihove stavove o kontroli oružja, abortusu i religiji. Ovi podaci su kasnije korišćeni za profilisanje korisnika.

Američko Ministarstvo pravde takođe tvrdi da TikTok koristi alate za suzbijanje sadržaja na osnovu određenih ključnih reči, što može uključivati i cenzurisanje komentara koji su kritični prema Pekingu.

Dokument takođe spominje pokušaje kompanije Oracle da postane tehnološki partner TikTok-a u SAD-u pod "nacionalnim sigurnosnim sporazumom." Oracle je ponudio segmentaciju podataka američkih korisnika i njihovo skladištenje u zemlji, ali je američka vlada smatrala da ovaj plan nije dovoljan jer je uključivao povratne tokove podataka ka ByteDance-u u Kini.

Ministarstvo pravde smatra da privatne kompanije, uključujući Oracle, ne mogu adekvatno da prate i kontrolišu komunikaciju ByteDance-a sa kineskim vlastima, korišćenje podataka američkih korisnika i druge aktivnosti vezane za TikTok. Zbog toga su zaključili da predloženi sporazum predstavlja preveliki rizik.

Ovi argumenti će biti izneseni na sudu 16. septembra, a TikTok je na svom nalogu na platformi X odbacio optužbe, tvrdeći da vlada koristi tajne informacije kako bi opravdala svoje postupke. TikTok je izrazio uverenje da će pobediti na sudu, naglašavajući da je Ustav na njihovoj strani.

(Telegraf.rs)

Video: Hteo da se olakša u džungli pa ga dohvatio piton: Jedva izvukao živu glavu, spasavalo ga celo selo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA