Reddit zatvara vrata pretraživačima: Samo Google ima pristup

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Reddit je bio u pregovorima sa više pretraživača, ali mnogi nisu bili spremni da se obavežu na uslove Reddita u vezi sa korišćenjem njihovog sadržaja, posebno za treniranje AI

Reddit je nedavno pooštrio pravila za pristup svojim podacima, blokirajući glavne pretraživače i AI botove koji ne plaćaju za taj pristup. Prema izveštaju 404 Media, Reddit je počeo da blokira pretraživače od prikazivanja najnovijih postova i komentara, osim ako nisu platili. Trenutno samo Google ima pristup i to je jedini pretraživač koji prikazuje najnovije rezultate sa Reddita, dok su Bing, DuckDuckGo i drugi ostali izostavljeni, verovatno zbog dogovora vrednog 60 miliona dolara između Google-a i Reddita.

Portparol Reddita, Tim Ratsmit, izjavio je za The Verge da ovo nema veze sa nedavnim partnerstvom sa Google-om. Reddit je bio u pregovorima sa više pretraživača, ali mnogi nisu bili spremni da se obavežu na uslove Reddita u vezi sa korišćenjem njihovog sadržaja, posebno za treniranje AI.

Ova odluka Reddita da blokira neke od najpopularnijih pretraživača predstavlja hrabar potez, ali nije iznenađujuća. Reddit je prošle godine postao oprezniji u vezi sa zaštitom svojih podataka, tražeći nove izvore prihoda i nastojeći da zadovolji nove investitore. Nakon što je podigao cenu za pristup API-jevima, Reddit je navodno zapretio da će prekinuti saradnju sa Google-om ako ne prestane da koristi podatke sa platforme besplatno za treniranje AI.

Kako bi pojačao svoju politiku protiv scraping-a, Reddit je prošlog meseca ažurirao svoj robots.txt fajl, signalizirajući web crawler-ima bez dogovora da ne bi trebalo da pristupaju podacima sa Reddita. Ben Li, glavni pravni službenik Reddita, istakao je da je ovo signal onima koji nemaju dogovor sa Redditom da ne bi trebalo da pristupaju njihovim podacima.

U vreme kada AI četbotovi sve više preplavljuju internet sumnjivim sadržajem, postalo je još važnije pronaći autentične, ljudske odgovore. Mnogi korisnici dodaju "Reddit" svojim pretragama kako bi dobili odgovore od stvarnih ljudi, što sada može biti moguće samo putem Google-a ili pretraživača koji se oslanjaju na njega.

(Telegraf.rs)

Video: EKSKLUZIVNO Snimili smo Jelenu Ðoković u srcu Pariza! Preplanula i nikad lepša u beloj haljini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA