Šta su Bluetooth kodeci i zašto su važni? Sve što treba da znate o bežičnoj audio tehnologiji

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Reč "kodek" je kombinacija reči kodiranje i dekodiranje, što znači pakovanje i otpakivanje, ili preciznije, kompresovanje i dekompresovanje

U svetu bežičnih slušalica i bubica, sve više se pominju tehnički termini poput Bluetooth kodeka. Ali šta su tačno Bluetooth kodeci i zašto bi trebalo da vas zanimaju? Kada se sledeći put susretnete sa recenzijom slušalica koja spominje aptX, AAC ili LDAC podršku, bićete spremni da razumete šta to znači i kako može uticati na vaše iskustvo slušanja.

Bluetooth, kao bežična tehnologija, ima ograničen protok podataka. Svaka nova verzija Bluetootha dodaje malo više kapaciteta, ali još uvek nije dovoljno za prenos velike količine digitalnog zvuka u realnom vremenu. Bluetooth kodeci su ključ za repaketiranje i strimovanje audio podataka preko bežične veze.

Reč "kodek" je kombinacija reči kodiranje i dekodiranje, što znači pakovanje i otpakivanje, ili preciznije, kompresovanje i dekompresovanje.

Kada su se bežične stereo slušalice prvi put pojavile, postojao je samo jedan Bluetooth kodek: SBC (sub-band kodek). SBC je pouzdan, ali nije napravljen za visoko kvalitetne ili niskolatentne aplikacije. Sa razvojem tehnologije, postalo je jasno da su potrebni novi kodeci koji mogu prevazići ograničenja SBC-a. Danas postoji više od 10 Bluetooth kodeka koji nadmašuju SBC u različitim aspektima: neki nude nižu latenciju, neki bolji kvalitet zvuka, a neki su energetski efikasniji.

Na primer, aptX i LDAC su popularni kodeci koji pružaju bolji zvuk i nižu latenciju u odnosu na SBC. Međutim, da bi kodek funkcionisao, mora biti podržan i na uređaju koji šalje i na uređaju koji prima zvuk. Ako vaše bubice podržavaju aptX, ali vaš telefon ne, nećete moći da koristite aptX kodek.

Apple uređaji podržavaju samo dva kodeka: SBC i AAC. Android uređaji imaju više opcija, ali podrška za različite kodeke može varirati od modela do modela. Na primer, Google Pixel telefoni podržavaju AAC, LDAC, aptX i aptX HD, ali ne podržavaju aptX Adaptive ili aptX Lossless.

Bluetooth kodeci su važni jer mogu značajno poboljšati kvalitet zvuka i smanjiti latenciju. Iako su neki kodeci energetski efikasniji, drugi nude bolji zvuk ili nižu latenciju, ali retko koji kodek može optimizovati sve ove aspekte istovremeno. Važno je razumeti koji kodeci su podržani na vašim uređajima kako biste izvukli maksimum iz svoje bežične audio opreme.

Na kraju, kada birate nove bežične slušalice ili bubice, obratite pažnju na podržane Bluetooth kodeke kako biste osigurali najbolje moguće iskustvo slušanja.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung u Parizu predstavio budućnost sklopivih uređaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA