Prva u Evropi: Švajcarska donela zakon koji menja pravila igre u IT sektoru

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ovaj pristup "javnog novca, javnog koda" ima za cilj da unapredi transparentnost, bezbednost i efikasnost državnih operacija

Švajcarska je prva u Evropi donela zakon koji menja pravila igre u IT sektoru, zahtevajući da sav državni softver bude open-source.

To čini kroz "Federalni zakon o korišćenju elektronskih sredstava za ispunjavanje državnih zadataka" (EMBAG). Ovaj zakon propisuje obaveznu upotrebu open-source softvera (OSS) u javnom sektoru.

Novi zakon zahteva da sva državna tela objave izvorni kod softvera razvijenog od strane ili za njih, osim ako treća lica ili bezbednosni razlozi to onemogućavaju. Ovaj pristup "javnog novca, javnog koda" ima za cilj da unapredi transparentnost, bezbednost i efikasnost državnih operacija.

Sve je počelo 2011. godine kada je Švajcarski savezni vrhovni sud objavio svoju aplikaciju, Open Justitia, pod OSS licencom. Kompanija Weblaw, koja proizvodi vlasnički pravni softver, nije bila zadovoljna ovim potezom. Usledile su političke i pravne borbe koje su trajale više od deset godina. Konačno, EMBAG je usvojen 2023. godine. Zakon ne samo da omogućava objavljivanje OSS-a od strane švajcarske vlade ili njenih izvođača, već i zahteva da kod bude objavljen pod open-source licencom, osim ako prava trećih lica ili bezbednosni razlozi to isključuju ili ograničavaju.

Profesor Dr. Matijas Šturmer, rukovodilac Instituta za transformaciju javnog sektora na Univerzitetu primenjenih nauka u Bernu, predvodio je borbu za ovaj zakon. On ga smatra "velikom prilikom za vladu, IT industriju i društvo." Šturmer veruje da će svi imati koristi od ove regulative, jer smanjuje zavisnost javnog sektora od pojedinačnih dobavljača, omogućava kompanijama da prošire svoje digitalne poslovne solucije, i potencijalno dovodi do smanjenja IT troškova i poboljšanih usluga za poreske obveznike.

Ovaj zakon predstavlja prekretnicu u javnoj administraciji i može služiti kao primer drugim zemljama koje razmatraju prelazak na open-source rešenja. Uz veći stepen transparentnosti i sigurnosti, građani će imati bolji uvid u rad svojih vlada, dok će IT industrija imati više prostora za inovacije.

(Telegraf.rs)

Video: Prve reči Svetislava Pešića pred put u Pariz: "OI su veliki izazov za sve nas"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA