Microsoft krivi EU pravila za najveći IT prekid u istoriji

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Apple je 2020. godine blokirao pristup kernelu na svojim Mac računarima, tvrdeći da će to poboljšati sigurnost i pouzdanost

Microsoft je optužio EU regulative za omogućavanje softverske greške koja je izazvala najveći IT prekid u istoriji. Kompanija je navela da im sporazum iz 2009. godine sa Evropskom komisijom nije dozvolio da uvedu sigurnosne izmene koje bi sprečile ažuriranje CrowdStrike-a, koje je izazvalo haos u putovanjima i zdravstvenom sektoru.

CrowdStrike-ov Falcon sistem, koji je dizajniran za sprečavanje sajber napada, ima privilegovan pristup ključnom delu računara poznatom kao kernel. Prošlonedeljno neispravno ažuriranje rezultiralo je time da milioni Windows računara i servera nisu mogli da se učitaju, što je dovelo do otkazivanja letova, nefunkcionalnih beskontaktnih plaćanja i nemogućnosti zakazivanja pregleda u ambulantama.

Microsoft, koji nudi alternativu CrowdStrike-u pod nazivom Windows Defender, dogovorio je 2009. godine da dozvoli višestrukim sigurnosnim provajderima da instaliraju softver na nivou kernela, što je rezultat evropske istrage o konkurenciji. S druge strane, Apple je 2020. godine blokirao pristup kernelu na svojim Mac računarima, tvrdeći da će to poboljšati sigurnost i pouzdanost.

Portparol Microsoft-a je izjavio za Wall Street Journal da kompanija nije mogla da uvede sličnu promenu zbog sporazuma sa EU. Microsoft je u subotu izjavio da je ažuriranje CrowdStrike-a pogodilo 8.5 miliona Windows uređaja, što je manje od 1% svih mašina koje koriste ovaj operativni sistem, ali je imalo veliki uticaj jer je CrowdStrike široko korišćen u poslovnim okruženjima.

Greška u ažuriranju izazvala je plavi ekran greške na mnogim računarima, čineći ih neupotrebljivim dok nisu popravljeni. CrowdStrike je u ponedeljak saopštio da je "značajan broj" pogođenih računara ponovo online i izvinio se zbog prekida.

Podaci kompanije OAG pokazali su da je 9,650 letova otkazano između petka i nedelje. Dok su se mnoge aviokompanije oporavile, 2,619 letova je otkazano u nedelju, pri čemu je američka aviokompanija Delta imala najveći broj otkazivanja. NHS je saopštio da su njihovi sistemi ponovo online, ali da "još uvek mogu postojati kašnjenja dok se usluge oporavljaju."

Evropska komisija je početkom 2000-ih pokrenula postupak protiv Microsoft-a zbog zabrinutosti da popularni Windows softver kompaniji daje nepoštenu prednost u drugim oblastima, kao što su web pregledači. U 2009. godini, kompanija je pristala da poveća izbor za korisnike računara u pogledu pregledača i drugog softvera.

Ovaj incident dolazi u trenutku kada novi evropski zakoni prisiljavaju Apple da otvori svoj iPhone. Prema novom Zakonu o digitalnim tržištima, kompanija će morati da dozvoli alternativne prodavnice aplikacija i web pregledače na iPhone-u. Apple je tvrdio da će ove promene učiniti iPhone manje sigurnim.

(Telegraf.rs)

Video: Na ovom mestu je policija ubila Fatona Hajrizija u okolini Loznice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA