U središtu CrowdStrike incidenta jedan čovek i ovo mu nije prvi IT krah: Sećate se situacije iz 2010. godine?

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ovaj incident podseća na ranjivost tehnoloških sistema i važnost preciznih i pouzdanih softverskih ažuriranja

Kompanija CrowdStrike, poznata po sajber-bezbednosnim rešenjima, našla se u centru pažnje zbog velikog prekida rada koji je pogodio oko 8.5 miliona Windows uređaja širom sveta. Ovaj incident je paralizovao svakodnevne operacije u mnogim sektorima, a uzrokovan je neispravnim softverskim ažuriranjem.

Generalni direktor CrowdStrike-a, Džordž Kerc, izdao je javno izvinjenje korisnicima i partnerima, naglašavajući ozbiljnost situacije. "Želim da se iskreno izvinim svima zbog današnjeg prekida rada. Cela ekipa CrowdStrike-a razume težinu i uticaj ove situacije", izjavio je Kerc. Takođe je naveo da su brzo identifikovali problem i uveli rešenje kako bi se fokusirali na obnavljanje sistema korisnika kao prioritet.

Tehnički analitičar Anšel Sag podsetio je na sličan incident iz 2010. godine kada je Kerc bio tehnički direktor kompanije McAfee. U aprilu 2010. godine, McAfee je izazvao globalni pad sistema Windows XP kada je softversko ažuriranje nenamerno obrisalo ključni Windows fajl, što je dovelo do pada miliona računara širom sveta.

Sag je na platformi X, napisao: "Za one koji se ne sećaju, McAfee je 2010. imao kolosalni problem sa Windows XP koji je srušio dobar deo interneta. Čovek koji je tada bio CTO McAfee-a sada je CEO CrowdStrike-a."

Kerc je negirao da je prekid rada posledica sajber napada. "Prekid je izazvan defektom pronađenim u Falcon ažuriranju za Windows. Mac i Linux nisu pogođeni. Ovo nije bio sajber napad", izjavio je on.

Ovaj incident podseća na ranjivost tehnoloških sistema i važnost preciznih i pouzdanih softverskih ažuriranja. CrowdStrike će morati da radi na obnavljanju poverenja svojih korisnika i partnera nakon ovog značajnog prekida rada.

(Telegraf.rs)

Video: Ognjenović: Želja za zlatom nam je motiv, svaka medalja sijaće kao zlatna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA