Zašto je tehnološki kvar pogodio ceo svet? Sada se upire prstom u ovu kompaniju

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Sajber napad ili softverska greška?

Veliki sajber problem pogodio je australijske kompanije, banke, medije i aviokompanije, izazvavši ozbiljne poremećaje u njihovom radu.

Na aerodromu u Sidneju, letovi su otkazani, dok su u supermarketima zavladali haos, a TV mreže su prekinule emitovanje programa zbog pada kompjuterskih sistema. Ovo nije izolovan incident, jer su i nekoliko američkih aviokompanija prijavile probleme sa IT sistemima, što je rezultiralo otkazivanjem ili odlaganjem letova.

Uzrok ovih problema nije potpuno jasan, ali mnogi pogođeni sistemi su povezani sa Microsoft Windows operativnim sistemima.

Kompanije poput Jetstar i Virgin Airlines prijavile su poteškoće u vezi sa Microsoftovim softverom, dok su banke i firme poput Telstre i Google-a takođe zabeležile smetnje. Microsoft je na svojoj zvaničnoj stranici za 365 usluge objavio da istražuje problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe različitim uslugama i aplikacijama.

Međutim, prema najnovijim izveštajima BBC-a, moguće je da je kompanija za sajber bezbednost Crowdstrike odgovorna za ovaj problem. Crowdstrike, poznata po proizvodnji antivirusnog softvera, navodno je izdala softversku nadogradnju koja je izazvala ozbiljne probleme, dovodeći do tzv. "blue screen of death" na Windows uređajima. Još uvek nije jasno da li su ova dva problema povezana ili je reč o dve velike nezgode koje su se desile istovremeno.

Crowdstrike je kompanija specijalizovana za sajber bezbednost i antivirusna rešenja. Njihov softver je dizajniran da zaštiti sisteme od sajber napada, ali izgleda da je poslednja nadogradnja izazvala više štete nego koristi, uzrokujući kvarove na Windows uređajima. Ova situacija je prouzrokovala brojne probleme širom sveta, jer su mnogi sistemi koji koriste Windows operativne sisteme postali nefunkcionalni.

(Telegraf.rs)

Video: Od njene poze se vrti u glavi: Vreli snimak Georgine i Ronalda iz saune!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA