Koja je razlika između inverter i obične klime?

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Razumevanje razlika između ova dva tipa uređaja može nam pomoći da donesemo bolju odluku i uštedimo na računima za struju

Kada biramo klima uređaj za naš dom, često se susrećemo sa dilemom između inverter i obične klime. Razumevanje razlika između ova dva tipa uređaja može nam pomoći da donesemo bolju odluku i uštedimo na računima za struju.

Inverter klima uređaji koriste naprednu tehnologiju koja omogućava prilagođavanje brzine kompresora u skladu sa potrebama za hlađenjem ili grejanjem. To znači da se kompresor neprekidno prilagođava, radeći na različitim brzinama kako bi održao konstantnu temperaturu u prostoriji. Nasuprot tome, obični klima uređaji rade po principu uključivanja i isključivanja kompresora kada temperatura dostigne zadatu vrednost, što dovodi do većih fluktuacija u temperaturi i većeg trošenja energije.

Jedna od glavnih prednosti inverter klima uređaja je veća energetska efikasnost. Zahvaljujući mogućnosti prilagođavanja brzine kompresora, ovi uređaji troše manje struje, jer ne moraju stalno da se uključuju i isključuju. Ovo može dovesti do značajnih ušteda na računima za struju tokom dugoročnog korišćenja.

Pored toga, inverter klima uređaji nude stabilnije i udobnije hlađenje. Početno hlađenje je brže, jer kompresor može raditi na punoj snazi dok ne postigne željenu temperaturu, a zatim se brzina smanjuje kako bi se ta temperatura održala. Ovo smanjuje fluktuacije u temperaturi i obezbeđuje udobniju klimu u prostoru.

Još jedna važna karakteristika inverter klima uređaja je tiši rad. S obzirom na to da kompresor radi kontinuirano na nižim brzinama, buka koju proizvodi je znatno manja u poređenju sa običnim klima uređajima koji se stalno uključuju i isključuju. Ovo može biti posebno važno za spavaće sobe ili druge prostorije gde je tišina poželjna.

Inverter klima uređaji su takođe ekološki prihvatljiviji jer koriste rashladne fluide koji manje štete ozonskom omotaču u poređenju sa onima koje koriste obični klima uređaji. Ovo čini inverter klime boljim izborom za one koji žele da smanje svoj ekološki otisak.

Međutim, treba napomenuti da su inverter klima uređaji obično skuplji u početnoj investiciji u poređenju sa običnim klima uređajima. Iako je početni trošak veći, dugoročne uštede na računima za struju i veća efikasnost često opravdavaju ovu investiciju.

Ukratko, izbor između inverter i obične klime zavisi od vaših prioriteta. Ako vam je važna energetska efikasnost, tiši rad i dugoročne uštede, inverter klima je bolji izbor. S druge strane, ako vam je početni trošak ključan faktor, možda ćete se odlučiti za običnu klimu. U svakom slučaju, razumevanje ovih razlika pomoći će vam da donesete informisanu odluku koja najbolje odgovara vašim potrebama.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung u Parizu predstavio budućnost sklopivih uređaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA