Google sada korisnicima omogućava besplatno praćenje mračnog veba: Evo kako i zašto to da koristite

 
N. M.
N. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Kako broj visokoprofilnih hakerskih napada nastavlja da raste, sve je teže pratiti širenje vaših ličnih podataka na dark webu, mračnom delu interneta poznatom po ilegalnim aktivnostima

Broj visokoprofilnih hakerskih napada sve više raste, a praćenje širenja ličnih podataka na dark webu postaje sve teže. Google je najavio da će krajem ovog meseca ponuditi besplatno praćenje dark weba za sve korisnike svojih naloga. Ova usluga će pomoći korisnicima da saznaju da li su njihovi podaci, poput adrese, broja telefona ili emaila, pronađeni u bazama podataka koje hakeri prodaju ili objavljuju na dark webu.

Google je prethodno ovu uslugu nudio samo korisnicima sa pretplatom na Google One, ali je u utorak najavio da će je sada učiniti dostupnom svim korisnicima. Da bi pristupili ovoj usluzi, korisnici će moći da posete stranicu "Rezultati o vama", koja već omogućava prijavu za obaveštenja ako se njihovi lični podaci pojave u rezultatima pretrage, dajući im priliku da uklone te podatke u nekim slučajevima. (Google ne može da ukloni ništa sa stranica trećih strana.)

Praćenje dark weba biće dodato funkcijama te stranice, obaveštavajući korisnike putem emaila ili notifikacija na njihovim pametnim telefonima.

Ovo je posebno korisno jer većina ljudi ne zna kako da pristupi dark webu—i verovatno ne bi mogli da pronađu svoje informacije tamo čak i kada bi znali. Dark web je skriveni deo interneta koji nije indeksiran od strane pretraživača i može se pristupiti samo putem specijalizovanih pregledača. Hakeri ga koriste kao tržište za prodaju ličnih podataka dobijenih iz napada na sajtove, finansijske usluge i medicinske ustanove.

Svest o tome da su vaši lični podaci na dark webu je korisna, ali je potrebno preduzeti mere kako biste se zaštitili. Obaveštenje da su vaši podaci na dark webu je poput digitalnog kanarinca u rudniku, upozoravajući vas da promenite lozinke i zamrznete kredit kako biste sprečili moguće krađe identiteta.

Međutim, loša vest je da ova funkcija trenutno nije dostupna u Srbiji, pa ćemo svi morati da budemo malo strpljiviji.

(Telegraf.rs)

Video: Lančani sudar kod Orlovače: U jednom od vozila bilo i dete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA