Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako su Microsoft i Apple prisiljeni na neobično partnerstvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Udružujući se sa najstarijim tehnološkim gigantima, OpenAI se priprema za različite moguće ishode

  • 0
Apple, Microsoft Foto: Koshiro K / Shutterstock.com

Apple je na WWDC 2024 najavio saradnju sa OpenAI kao deo Apple Intelligence programa, a sada su otkriveni novi detalji o ovom partnerstvu. Prema izveštajima iz Bloomberg-a, Apple će dobiti ulogu posmatrača u odboru direktora OpenAI-a — istu onu koju već ima Microsoft.

Bivši šef marketinga i trenutni Apple Fellow, Fil Šiler, biće zadužen za ovu poziciju. On će prisustvovati sastancima odbora OpenAI-a i biće upoznat sa planovima i načinom donošenja odluka ove kompanije. Međutim, kao što naziv uloge "posmatrač" sugeriše, neće imati pravo glasa niti će moći da učestvuje u proceduralnim radnjama tokom sastanaka.

Prema ranijim izveštajima, partnerstvo između Apple-a i OpenAI-a je potpuno bez novčanih transakcija. Umesto toga, čini se da OpenAI dobija dugoročnu promociju za ChatGPT, dok Apple dobija priliku da ostane u toku sa razvojem OpenAI proizvoda. Međutim, moguće je da postoje i drugi faktori koji utiču na ovu saradnju.

ChatGPT je oborio rekorde kao najbrže rastuća potrošačka aplikacija u istoriji, pa se može postaviti pitanje da li mu je uopšte potrebna dodatna "promocija" od strane Apple-a. Ali, razgovori o takozvanom "AI balonu" sugerišu da još uvek nije jasno da li će interesovanje za AI opstati dugoročno. Udružujući se sa najstarijim tehnološkim gigantima, OpenAI se priprema za različite moguće ishode.

Microsoft već dugo blisko sarađuje sa OpenAI, i čak je ulagao u kompaniju dok je još bila startap. Nedavno su se udružili na projektu Microsoft Copilot. Uprkos dugogodišnjem prijateljstvu sa Microsoft-om, macOS je bio prvi operativni sistem koji je dobio nativnu ChatGPT aplikaciju.

(Telegraf.rs)

Video: Eženi, poprskaj i nas: Tenserka podelila vrele snimke u bikiniju dok sređuje dvorište

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA