Vreme čitanja: oko 2 min.

AI muzika na ivici: Šta se krije iza novih tužbi protiv Suno i Udio?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ulozi su veći za AI muziku nego za generatore slika ili četbotove

  • 0
Suno AI Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Veštačka inteligencija u muzici suočava se sa ključnim trenutkom, jer su dva vodeća startapa, Suno i Udio, tužena od strane najvećih muzičkih izdavača zbog navodnog korišćenja zaštićenih muzičkih dela prilikom obučavanja svojih AI modela.

Sony Music, Warner Music Group i Universal Music Group tvrde da su ove kompanije koristile zaštićenu muziku u svojim podacima za obuku "u gotovo nezamislivim razmerama", omogućavajući AI modelima da generišu pesme koje "imitiraju karakteristike pravih ljudskih snimaka".

Dva dana nakon pokretanja tužbi, Financial Times je izvestio da YouTube koristi drugačiji pristup, pregovarajući o licenciranju muzičkih kataloga sa vrhunskim izdavačima u zamenu za neodređene jednokratne isplate, kako bi legalno koristio njihovu muziku za obuku AI modela.

Suno i Udio su odgovorili na tužbe izjavama da njihovi modeli ne imitiraju zaštićena dela, ali nisu precizirali da li njihovi skupovi podataka za obuku sadrže zaštićene pesme. Udio je naveo da je njihov model "slušao" i učio iz velike kolekcije snimljene muzike, dok je CEO Suno-a, Majki Šulman, pre dve nedelje izjavio da je njihov skup podataka "standardan za industriju i legalan", ali da je tačna receptura vlasnička tajna.

Dok se ova situacija brzo menja, ne bi trebalo da bude iznenađenje da tužbe oko podataka za obuku postaju pravilo za generativne AI kompanije. Trend je naveo mnoge od tih kompanija, uključujući OpenAI, da sklapaju licencne ugovore dok se pravni procesi odvijaju.

Međutim, ulozi su veći za AI muziku nego za generatore slika ili četbotove. Kompanije koje rade sa tekstom ili fotografijama mogu se snaći koristeći otvorene baze podataka za obuku modela, dok je javno dostupna muzika mnogo ograničenija i nije ono što većina ljudi želi da sluša.

Muzički izdavači, predvođeni trojkom Sony, Warner i Universal, poseduju prava na preko 10 miliona pesama, što im daje veliku prednost u odnosu na AI kompanije. Ovi izdavači tvrde da su Suno i Udio koristili njihove zaštićene pesme za obuku svojih modela, omogućavajući im da generišu pesme koje oponašaju stilove poznatih izvođača.

Slučaj protiv Suno i Udio ima veće šanse za uspeh od prethodnih slučajeva protiv AI kompanija. Profesor Džejms Grimenman sa Pravnog fakulteta Univerziteta Kornel smatra da tužioci imaju snažan slučaj, s obzirom na očigledno korišćenje komercijalnih snimaka u obuci AI modela.

Ishod ovog slučaja će značajno uticati na budućnost AI muzike. Ako sud presudi protiv AI kompanija, one će morati da sklapaju skupe licencne ugovore sa muzičkim izdavačima ili da prestrukturiraju svoje modele, što bi moglo biti preskupo za većinu startapa.

(Telegraf.rs)

Video: Oluja ruši sve pred sobom, Tomović umalo ostao bez imanja: Snimak od kog se ledi krv u žilama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA