Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon kompanije Apple, na nišanu EU sada Meta: "Plati ili pristani" model predstavlja problem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Regulatori su tokom istrage otkrili da Meta korisnicima daje "binarni izbor", prisiljavajući ih da plate mesečnu pretplatu za verziju Facebooka i Instagrama bez oglasa ili da pristanu na verziju sa oglasima

  • 0
Google, Meta, Apple EU Foto: Shutterstock, Pixabay

Evropska unija je zvanično optužila kompaniju Meta, vlasnika Facebooka i Instagrama, za kršenje Zakona o digitalnim tržištima (DMA), što je druga takva optužba u poslednje dve nedelje. Evropska komisija je u preliminarnom izveštaju navela da model oglašavanja "plati ili pristani", koji je prošle godine pokrenut za korisnike Facebooka i Instagrama, krši član 5(2) DMA jer ne pruža korisnicima treću opciju koja koristi manje podataka za ciljano oglašavanje, ali je i dalje besplatna za korišćenje.

Regulatori su tokom istrage otkrili da Meta korisnicima daje "binarni izbor", prisiljavajući ih da plate mesečnu pretplatu za verziju Facebooka i Instagrama bez oglasa ili da pristanu na verziju sa oglasima. Prema pravilima, Meta greši time što ne omogućava korisnicima da odaberu besplatnu verziju koja "koristi manje njihovih ličnih podataka, ali je inače ekvivalentna servisu sa personalizovanim oglasima" i time što im ne dozvoljava da "slobodno pristanu na kombinovanje svojih ličnih podataka".

"Naš preliminarni stav je da Meta-ov model oglašavanja ne ispunjava uslove Zakona o digitalnim tržištima", izjavila je Margret Vestager, koja vodi politiku konkurencije u regionu. "Želimo da osnažimo građane da mogu da kontrolišu svoje podatke i da biraju iskustvo sa manje personalizovanim oglasima."

Komisija je objasnila deo DMA za koji veruje da je Meta prekršila:

Prema članu 5(2) DMA, "čuvari kapija" moraju tražiti pristanak korisnika za kombinovanje njihovih ličnih podataka između osnovnih platformskih usluga i drugih usluga, a ako korisnik odbije takav pristanak, treba da ima pristup manje personalizovanoj, ali ekvivalentnoj alternativi. "Čuvari kapija" ne smeju uslovljavati korišćenje usluge ili određenih funkcionalnosti korisničkim pristankom.

"Pretplata za odsustvo oglasa sledi smernice najvišeg suda u Evropi i u skladu je sa DMA", rekao je Meta-in portparol Metju Polard. "Radujemo se daljoj konstruktivnoj dijalogu sa Evropskom komisijom kako bismo zaključili ovu istragu."

Komisija je saopštila da je obavestila Metu o optužbama i da ima priliku da odgovori na nalaze. Ako se Meta na kraju pronađe u kršenju kada se istraga zaključi sledeće godine, EU bi mogla kazniti kompaniju sa čak 10 procenata njenog ukupnog svetskog prihoda, što bi za Meta moglo biti čak 13,4 milijarde dolara na osnovu rezultata iz 2023. godine. Kazna bi mogla porasti do 20 procenata ako se utvrdi da kompanija nastavlja sa kršenjem DMA.

Meta je druga kompanija optužena od kako je DMA stupio na snagu u martu 2024. Komisija je prošle nedelje tvrdila da politike "usmeravanja" Apple-ove App Store ne dozvoljavaju dovoljnu konkurenciju.

(Telegraf.rs)

Video: Stravičan snimak ljudi zarobljenih u autu ispod poplavljenog nadvožnjaka u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA