Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina se okreće Huawei HarmonyOS-u kako bi smanjila zavisnost od Windowsa, Androida

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podrška kineskih vlasti i lokalnih tehnoloških kompanija dodatno jača ovu inicijativu

  • 0
Huawei HarmonyOS Foto: Shutterstock

Huawei je postavio ambiciozne ciljeve sa svojim operativnim sistemom HarmonyOS, koji bi mogao da zameni Windows i Android u Kini.

HarmonyOS je operativni sistem koji je Huawei razvio pre pet godina kao odgovor na američke sankcije koje su onemogućile podršku za Google-ov Android. Ovaj sistem sada se promoviše kao "nacionalni operativni sistem" u Kini, sa ciljem da se smanji zavisnost od zapadnih tehnologija.

Kineska vlada, kompanije i proizvođači hardvera ohrabruju razvoj softvera koristeći OpenHarmony, otvorenu verziju HarmonyOS-a. Prema podacima iz prvog kvartala 2024. godine, HarmonyOS je postao drugi najprodavaniji mobilni operativni sistem u Kini, odmah iza Androida, prema istraživačkoj firmi Counterpoint.

Huawei je prepustio kontrolu nad OpenHarmony kodom neprofitnoj organizaciji OpenAtom Foundation, ali i dalje igra ključnu ulogu u njegovom razvoju. Očekuje se da će rast HarmonyOS-a, koji će uskoro biti dostupan i u verziji za PC, podstaći usvajanje OpenHarmony-a.

HarmonyOS trenutno koristi više od 900 miliona uređaja, uključujući pametne telefone, satove i automobilske sisteme, dok 2.4 miliona programera radi na ovom ekosistemu. Iako OpenHarmony uglavnom ostaje u Kini, postoji interesovanje i u drugim delovima sveta za njegovu primenu, poput Evropske fondacije Eclipse koja radi na sistemu Oniro zasnovanom na OpenHarmony-u.

Huawei je optimističan u vezi sa budućnošću HarmonyOS-a, verujući da će postati značajan operativni sistem na globalnom nivou, nudeći alternativu postojećim rešenjima kao što su iOS i Android. Podrška kineskih vlasti i lokalnih tehnoloških kompanija dodatno jača ovu inicijativu.

(Telegraf.rs)

Video: Epicentar dobrog provoda: Kijanu Rivs glavna zvezda Arsenal festivala

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA