Vreme čitanja: oko 1 min.

Google AI troši dovoljno struje za punjenje 7 električnih automobila u jednoj sekundi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dodavanje AI generisanih odgovora svim Google pretragama bi moglo da dostigne nivo potrošnje energije čitave Irske

  • 0
Google AI Foto: Koshiro K / Shutterstock.com

Nova studija otkriva da Google-ova AI pretraga koristi ogromne količine energije, dovoljno da u jednoj sekundi napuni sedam električnih automobila. AI generisani odgovori ne samo da su lošiji od tradicionalnih, već sada znamo da troše i znatno više energije. Prema izveštaju koji je objavio Jacobin, ove AI pretrage troše oko deset puta više energije nego klasične Google pretrage.

Istraživačka firma Digiconomist procenjuje da bi dodavanje AI generisanih odgovora svim Google pretragama moglo dostići nivo potrošnje energije čitave Irske. Svaka pretraga zahteva oko tri vat-sata struje, što je približno potrošnji LED sijalice koja radi jedan sat. Iako ovo možda ne zvuči mnogo, problem nastaje kada se uzme u obzir koliko se Google pretraga obavi svakog dana.

Prema podacima Statista, Google je u proseku imao 8.5 milijardi pretraga dnevno u 2023. godini, ili 98.379 pretraga po sekundi. Ako svaka AI generisana pretraga zahteva tri vat-sata struje, to znači da se troši 295.138,88 vat-sati, odnosno 295,14 kilovat-sati struje po sekundi. Prosečan električni automobil prodat u 2023. godini imao je bateriju od 40 kilovat-sati, što znači da se struja potrebna za AI pretrage u jednoj sekundi mogla koristiti za punjenje oko sedam i po prosečnih električnih automobila.

Ako vam treba veći broj, to je 442,7 punjenja električnih vozila po minuti, 26.562,5 punjenja po satu, ili 637.500 punjenja dnevno. Važno je napomenuti da ovi brojevi obuhvataju samo potrošnju struje vezanu za AI generisane rezultate pretrage na Google-u. AI i veliki jezički modeli troše mnogo energije i do sada su uglavnom korišćeni za nebitne svrhe, piše Gizmodo.

Dok se svi trudimo da smanjimo potrošnju energije koristeći efikasnije uređaje, vozeći bicikle i šetajući umesto vožnje, Google-ovi AI roboti troše ogromne količine struje. Ova situacija postavlja ozbiljna pitanja o održivosti i potrebi za preispitivanjem upotrebe AI tehnologije u svakodnevnim pretragama.

(Telegraf.rs)

Video: Comtrade Distribution ističe zelenu energiju na događaju "Distribucija sunčanih vibracija"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA