Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple je prva kompanija optužena za kršenje evropskog Akta o digitalnim tržištima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple je prva kompanija koja je zvanično optužena nakon što je Evropska komisija pokrenula nekoliko istraga u martu

  • 0
Apple Evropska unija Foto: JRdes / Shutterstock.com

Apple je sada i zvanično prva tehnološka kompanija koja se suočava sa optužbama za kršenje evropskog Akta o digitalnim tržištima (DMA). Evropska komisija je zaključila da politike kompanije Apple u App Store-u narušavaju konkurenciju i sprečavaju developere da usmeravaju korisnike na alternativne ponude izvan Apple-ove platforme.

Evropska komisija tvrdi da Apple ne poštuje pravilo koje omogućava developerima da korisnike usmeravaju na ponude izvan App Store-a. Margret Vestager, komesarka za konkurenciju u EU, izjavila je: "Usmeravanje je ključno za osiguranje konkurencije u digitalnim tržištima i omogućavanje korisnicima da budu informisani o boljim ponudama."

Akt o digitalnim tržištima zahteva od Apple-a i drugih velikih tehnoloških kompanija, kao što su Alphabet, Amazon, ByteDance, Meta i Microsoft, da se pridržavaju novih pravila kako bi podstakli konkurenciju. Svi oni morali su da budu usklađeni sa pravilima do marta 2024. godine.

Apple je prva kompanija koja je zvanično optužena nakon što je Evropska komisija pokrenula nekoliko istraga u martu. Kompanija ima rok da odgovori na ove optužbe pre konačne odluke koja se očekuje do marta 2025. godine.

Ukoliko se utvrdi da je prekršila pravila, kompanija Apple bi mogla da bude kažnjena sa do 10% svoje godišnje globalne zarade, što je oko 38 milijardi dolara. Za ponovljena kršenja, kazna može biti povećana na 20%.

Prethodno je Apple kažnjen sa 1,84 milijarde evra zbog sličnih praksi koje je prijavio Spotify 2020. godine. Nova optužba uključuje i istragu o podršci za alternativne prodavnice aplikacija na iOS platformi i Apple-ovu kontroverznu "Naknadu za osnovne tehnologije".

Vestager je takođe najavila dodatnu istragu protiv Apple-a zbog pravila koja se odnose na alternativne prodavnice aplikacija i sideloading. "Naša misija je da osiguramo fer konkurenciju i omogućimo korisnicima i developerima da imaju pristup alternativama", naglasila je Vestager.

Apple je, sa druge strane, izjavio da regulatorne nejasnoće povezane sa DMA odlažu uvođenje ključnih funkcija iOS 18 za evropske korisnike, tvrdeći da zahtevi za interoperabilnost mogu ugroziti privatnost i bezbednost korisničkih podataka.

(Telegraf.rs)

Video: Šestogodišnjak na tečnom engleskom traži Windows za decu od Bila Gejtsa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA