Vreme čitanja: oko 1 min.

EU ponovo pritiska Apple: Spremaju ogromne kazne, problem je App Store

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako još uvek nije jasno na koje načine je Apple konkretno prekršio zakon, očekuje se da će Evropska komisija uskoro objaviti rezultate istrage

  • 0
Apple kazna zabrana Foto-Ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Apple bi mogao da se suoči sa ogromnim kaznama, jer je Evropska komisija u preliminarnom izveštaju u ponedeljak saopštila da App Store krši pravila konkurencije, koja su na snazi od marta. Prema proceni Komisije, Apple sprečava developere aplikacija da prodaju svoje proizvode putem alternativnih kanala van App Store-a.

Pravila i uslovi korišćenja App Store-a zabranjuju pružaocima usluga kao što su Netflix ili Spotify da u svojim aplikacijama pružaju informacije o cenama i omogućavaju korisnicima da se pretplate direktno putem aplikacije. Apple takođe naplaćuje naknade koje prelaze ono što je apsolutno neophodno, navodi Komisija.

Ovo je prvi put da su evropske vlasti za konkurenciju iznele konkretne optužbe na osnovu Akta o digitalnim tržištima (DMA), koji je stupio na snagu početkom marta. Brisel sada ima rok do kraja marta naredne godine da završi istragu. Ako se optužbe potvrde, Apple bi mogao da plati milijarde evra kazni.

Cilj Akta o digitalnim tržištima je da ograniči tržišnu moć takozvanih "čuvara kapija" interneta. Osim Apple-a, regulative se odnose i na kompaniju Alphabet, koja je vlasnik Google-a, zatim na Amazon, Bytedance (vlasnik TikTok-a), Meta i Microsoft. Istrage protiv Google-a i Meta-e su već u toku, piše Bild.

Ovaj potez Evropske unije predstavlja ozbiljan pritisak na velike tehnološke kompanije, koje su dugo optuživane za monopolističke prakse i zloupotrebu tržišne moći. Ako Apple ne prilagodi svoje poslovne prakse novim pravilima, mogao bi da se suoči sa ozbiljnim finansijskim posledicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA