Vreme čitanja: oko 1 min.

ChatGPT prošao čuveni Tjuringov test: Da li AI bot ima inteligenciju ravnu ljudskoj?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova studija pruža prve konkretne dokaze da neki AI sistemi mogu uspešno proći Tjuringov test u interaktivnom okruženju

  • 0
Turingov test Foto: Shutterstock.com

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu tvrde da je ChatGPT-4 postao prvi AI sistem koji je uspešno prošao poznati Tjuringov test, sugerišući da je njegova inteligencija ekvivalentna ljudskoj.

Tjuringov test, koji je 1950. godine predložio pionir računarstva Alan Tjuring, smatra da je AI istinski inteligentan ako ljudi ne mogu razlikovati da li komuniciraju sa čovekom ili mašinom.

U novoj studiji, istraživači su zamolili 500 učesnika da razgovaraju sa četiri različita agenta – tri AI modela (ChatGPT-4, ChatGPT-3.5 i ELIZA iz 1960-ih) i jednom osobom. Učesnici su morali da prepoznaju sa kim razgovaraju i da navedu zašto tako misle.

Rezultati su pokazali da je ChatGPT-4 označen kao prava osoba u 54% slučajeva, što je više nego što bi se očekivalo slučajnim izborom, dok je stariji model ELIZA prevario učesnike u samo 22% slučajeva.

Ova studija pruža prve konkretne dokaze da neki AI sistemi mogu uspešno proći Tjuringov test u interaktivnom okruženju. Međutim, istraživači upozoravaju da rezultati možda više govore o samom Tjuringovom testu nego o pravoj inteligenciji modernog AI.

Ključni zaključak je da Tjuringov test meri sposobnost sistema da imitira ljude, a ne nužno njihovu stvarnu inteligenciju. Stil, ličnost i ton igraju veću ulogu nego tradicionalni koncepti inteligencije.

Ovo otkriće ima značajne ekonomske i društvene implikacije. Dovoljno ubedljivi AI sistemi mogli bi preuzeti uloge koje su tradicionalno obavljali ljudi, dovodeći u pitanje poverenje u autentične ljudske interakcije.

(Telegraf.rs)

Video: Eksperiment u vrelim kolima: Već posle 30 sekundi nisam mogao da dišem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA